Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Stariji kolege savjetuju brucoše: 'Neće sve uvijek ići tako glatko'

MojFaks | Nakon predavanja, 20.07.2016.Stariji kolege savjetuju brucoše: 'Neće sve uvijek ići tako glatko'

Nakon upisa na fakultet uglavnom ćete biti prepušteni samima sebi i svojim socijalnim vještinama koje će vam olakšati ili otežati uklapanje u novu okolinu.

Možda će vam na fakultetu organizirati svojevrsno upoznavanje brucoša sa zaposlenicima fakulteta, profesorima i starijim kolegama studentima, ali osim što ćete u toj prilici "kliknuti" s jednom ili dvije osobe i možda se naučiti snalaziti po fakultetu, teško da će vam pomoći više od toga.

Jedan znatiželjni brucoš na Redditu je zamolio starije kolege da s njime podijele neke savjete za uspješnije studiranje "a koje bi voljeli da su znali kad su bili brucoši".

Evo što su mu rekli!

...Tajne najuspješnijih studenata - radiš li i ti ove stvari?...


Pravila koja svi znamo, ali ih se ne držimo (iako bismo trebali)
Najočekivaniji savjet koji sigurno nećete poslušati, a trebali biste:

* IDITE. NA. PREDAVANJA

Odmah na drugom mjestu ljestvice najočitijih, ali i najzanemarivanijih:

* PIŠITE. ZADAĆU.

...Profesorica otkriva: jednu stvar studenti ne rade, a ključna je za uspjeh na fakultetu...


I na kraju još jedan s ove ljestvice opće-znanih pravila koja svi kršimo:

* IDITE. PROFESORIMA. NA. KONZULTACIJE.

...Apsolviraj ovo: 11 korisnih i iskrenih lekcija za svakog studenta...


...'Šta bolji, najbolji': Postani top student uz ovih par savjeta...


Malo drugačiji savjeti (jednako korisni)


* U redu je ponekad se osjećati glupo...

... jer "se i svi drugi osjećaju glupo i ne znaju što rade. To je u redu. Razgovarajte s ljudima. Postavljajte pitanja. Angažirajte se oko toga što učite – to je jedino vrijeme kad ćete imati priliku za to. Obavezni kolegiji možda su bezveze, ali dat će vam solidne temelje za daljnje učenje. Ponekad ćete morati raditi stvari koje nćete željeti raditi kako biste došli do stvari koje želite raditi. Uživajte u procesu!"* Štedite novce koje ti daju roditelji...

"Nemojte knjige kupovati u knjižarama, osim ako nemate drugog izbora. Također, nemojte nabaviti sve knjige već prvi dan predavanja – pričekajte da se uvjerite hoće li vam zbilja trebati ili ne. Većina profesora iskreno će reći trebaš li imati knjige, je li dovoljno dobra kopija iz fotokopiraone na faksu ili možeš dijeliti knjigu s kolegom."

* Umjerenost je ključ...


"Ako svaki dan učite pomalo, imat ćete više vremena i bit ćete spremniji jednom kad dođu ispitni rokovi."

...Isprintaj i čuvaj u novčaniku: 25 savjeta za svakog studenta...


* Pridružite se nekoj ekipi...


"Budite prijateljski raspoloženi i otvoreni prema svima. Prosjek ocjena nije presudan, započnite s drugim aktivnostima koje će vam povećati šanse za zapošljavanje nakon diplome: učlanite se u neki klub, sudjelujte na istraživanjima i projektima.

...Ne tipkaj po mobitelu jer sve vidimo: Profesorica dala najbolje savjete brucošima...


Pokušajte otkriti što biste željeli biti u budućnosti, vrstu karijere, okoliš u kojem se vidite (urbani, seoski, nešto između) – ne morate biti egzaktni nego najspstraktniji mogući u zamišljanju. Otkrijte svoju strast i usredotočite se na ono što vi želite. Previše je kolega koji završavaju inženjerstvo jer su ih roditelji prisilili da to upišu – to je pogrešno. Umrežavanje je također važno, jednako kao dodatne aktivnosti i prosjek, a možda čak i važnije od toga.
"

* Neće sve uvijek ići glatko...

"Ako se ucimerite s nekime s kime ste išli u srednju školu ili s ljudima za koje mislite da će vam biti prijatelji i nakon studija – pomirite se s činjenicom da to ne uspije uvijek."

L.B./izvor: Reddit
foto: Pixabay


savjetibrucošiRedditstariji kolegestudentski životKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se