Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Što mislite o ovome? Sadnja stabala kao uvjet dobivanja diplome!

MojFaks | Nakon predavanja, 30.05.2019.Što mislite o ovome? Sadnja stabala kao uvjet dobivanja diplome!

Prema novom filipinskom zakonu svi osnovnoškolci, maturanti i studenti trebaju posaditi najmanje deset stabala kako bi diplomirali ili završili školu. S obzirom da diljem Europe, pa tako i u Hrvatskoj traju prosvjedi srednjoškolaca za klimu, ovakve prakse mogu poslužiti kao dobar primjer.

Zagovornici zakona ističu da bi njegovim sprovođenjem bilo 525 milijardi stabala zasađenih samo od jedne generacije. Kako piše Independent, zakon formalizira tradiciju sadnje drveća nakon diplome, plus predstavlja način borbe protiv globalnih klimatskih promjena.

"S preko 12 milijuna studenata koji su završili osnovnu, gotovo pet milijuna studenata koji završavaju srednju školu i gotovo 500.000 diplomira na fakultetu svake godine, ova inicijativa, ako se pravilno provede, osigurat će da se svake godine posadi najmanje 175 milijuna novih stabala. Tijekom jedne generacije u okviru ove inicijative može biti zasađeno najmanje 525 milijardi.", govori filipinski predstavnik Magdalske stranke Gary Alejano.

Foto: Unsplash @abdolazimmollaie

Vlada je priopćila kako će sadnja domaćih vrsta biti prioritet, te da odabrane vrste za sadnju moraju biti prikladne za svaku lokaciju, klimu i topografiju tog područja. Drveće koje će biti posađeno su mangrove u postojećim šumama, nekim zaštićenim područjima, vojnim poligonima, napuštenim rudarskim mjestima i odabranim urbanim područjima.

Zašto je ovaj zakon dobar?


Osim neposrednog utjecaja stabala na apsorpciju ugljika, nadaju se da će zakon pridonijeti razumijevanju okoliša budućih generacija i dovesti do daljnjih ekoloških inicijativa.
Filipini su jedna od najviše uništenih zemalja na svijetu, a ukupna šumska pokrivenost opala je sa 70 posto na samo 20 posto tijekom 20. stoljeća. Ilegalna sječa ostaje problem za zemlju, a nedostatak stabala u nekim područjima povećao je rizik od poplava i klizišta, piše Independent.

MojFaks
Izvor: Independent
Foto: Unsplash @fcornish


Filipinisadnja stabalanovi zakonekološke inicijativeKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se