Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Što studenti rade kad profesori štrajkaju? Neki su 'nadrapali' na faksu, ali većina ih zapravo uživa. Wellness? Ima i toga!

MojFaks | Nakon predavanja, 30.10.2019.Što studenti rade kad profesori štrajkaju? Neki su 'nadrapali' na faksu, ali većina ih zapravo uživa. Wellness? Ima i toga!

Pisali smo već o mračnim i polupraznim hodnicima kojima su samo hrabri studenti i naša novinarka kročili prošli četvrtak. Iz razgovara s njima saznali smo da baš nisu bili pripremljeni za prvi dan štrajka.

Informacije od strane profesora su stizale na kapaljku, bili su zbunjeni oko odlaska/ne odlaska na predavanje, tako da je prvi štrajkački dan na fakultetima prošao pomalo u nezadovoljnom raspoloženju studenata. Zato, ovu srijedu idu spremni u boj!

Ili ostaju u krevetu. 

Dan je tmuran, jesen je službeno tu, a san svakog ambicioznog studenta je da u takvim jutrima slučajno prespava predavanje – ili bar malo zakasni. Ako pada kiša, velike su gužve u prometu, tramvaji polude te je kašnjenje uključeno i kada ga studenti ne planiraju. Međutim, ovaj dan je dobar jer studenti "ne moraju nigdje" ili bar misle da ne moraju. Zamolili smo nekoliko zagrebačkih studenata da s nama podijele svoje planove za današnji, "štrajkaški" dan. 


Foto: MojFaks

Profesor bez ključa predavaonice jer čistačice štrajkaju


Prva sugovornica udarila nam je šamar otrežnjenja. Studentica Arhitektonskog fakulteta otišla je na faks jer im je profesor poslao mail da imaju predavanje u osam ujutro. 

"Kad je profesor ujutro došao na fakultet trebalo je duže vrijeme da pronađe ključ od predavaonice jer čistačice koje imaju ključeve, štrajkaju. Također ne radi ni referada što je očajno jer ionako rade tri sata dnevno za studente i nikako ne stignem riješiti potvrdu da sam u domu, za potrebe stipendije. Ostali profesori kod nas, na arhitekturi 'rade' normalno. Prošli put je bilo isto, samo nisam iskusila na svojoj koži nedostatak referade i čistačica, ali da, wc je bio zaštopan", govori nam ova (ne)sretna studentica. 

Ana, studentica kroatistike imala je sreću da ovu srijedu odmara. Iako, kako nam govori i nije baš "odmarala" jer je pospremala stan, a kasnije planira praviti bilješke za faks jer ima nedostataka za nadoknaditi. Okej, neće joj dan biti u potpuno domaćinskom duhu, prošetat će se do grada, opustiti se uz muziku.

Lakša katedra štrajka pa neki spavaju koji sat dulje


Jedna studentica s FSB-a, govori nam da podržava štrajk, ali nije pretjerano oduševljena potencijalnim nadoknadama ili zaostajanjem s predavanjima. Tko kaže da studenti samo žele markirati, osim autorice teksta.   

"Podržavam štrajk, ali ne ako to znači da ću dobiti minus ili da ću morati odraditi predavanje u subotu, kako su mi rekli. Iskreno me uopće ne dira što puno drugih studenata nema danas faks jer, kako studiram FSB, predavanja mi u većini slučajeva puno znače. Jedino što je drugačije danas je to što je jedna 'lakša' katedra otkazala predavanje pa sam odspavala dva sata duže!", priča nam ona. 


Foto: MojFaks

Još jedan štrajkaški dan 


Čini se da ni srijeda nije baš po mjeri svih studenata, a i kako bi bila kada toliko vanjskih uvjeta utječe na njen ishod. Počevši od toga hoće li vam profesori javiti da imate predavanje, hoće li se moći otključati učionica, pa do toga da se morate rano ujutro pojaviti na faksu samo zbog tog jednog predavanja. Ove srijede, po izjavama sugovornika ipak veliki broj profesora drži predavanja, tako da hejtanje samo tog jednog profesora neće biti opcija. Jedna studentica nam govori da većina profesora na Ekonomskom fakultetu drži danas predavanja, na Fakultetu političkih znanosti situacija je također podijeljena, pa zavisi kako vam se po rasporedu potrefilo.

Studentice novinarstva govore nam da one danas ne moraju na Fakultet.

"Neću ništa raditi, samo izležavanje na kauču, serije i zvati neku dostavicu da se ne moram micati iz stana po ovom vremenu", govori naša sugovornica i dodaje da u opciju ulazi i odlazak na ćevape u Jarunski dvori. Njena fakultetska kolegica odlučila se za bazen i "wellness dan". To je kada voliš sebe. 

Kako god bilo, i ova srijeda prolazi. A studentima želimo sreću ili na predavanjima ili u odabiru najbolje serije za ovo vrijeme. Događanja vezana za štrajk na fakultetima i dalje možete pratiti na našem portalu.

A.Z.
foto: arhiva/MojFaks


studentištrajk srijedompredavanjafakultetiKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se