Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Nemojte da vas radovi iznenade: Student napravio kartu koja pokazuje koje su zagrebačke ulice zatvorene

MojFaks | Nakon predavanja, 11.07.2017.Nemojte da vas radovi iznenade: Student napravio kartu koja pokazuje koje su zagrebačke ulice zatvorene

Ljeto u Zagrebu osim sumanutih vrućina donosi i još jednu 'pojavu' od koje se građanima diže kosa na glavi, a to su radovi na prometnicama. Ove godine kao da su baš sve glavne prometne ceste raskopane i tramvaji voze zaobilazno, ali tom problemu je doskočio student Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu.

Kako građane Zagreba ne bi iznenadila zatvorena cesta zbog radova, student prometa Marin Dokoza, osmislio je kartu koja u realnom vremenu pokazuje koje su ceste u metropoli zatvorene. Zbog radova se često dogodi velika gužva i prometni kolaps, a nervoza se gotovo može rezati nožem, stoga je ova naizgled jednostavna ideja istovremeno vrlo korisna.


Marin je prošle godine shvatio dok je radio u Barceloni da Google Karte nude odlične mogućnosti... foto: privatna arhiva

Marin je završava četvrtu godinu željezničkog prometa, a 2015. s kolegama je započeo specijalizirani portal prom.com.hr. na kojem volonterski pišu te pokušavaju važnost prometnog sustava približiti "običnim ljudima", ali i privući studente da pišu.

Ideja za kartu rodila se jutros


Portal, kao i kartu na društvenim mrežama aktivno reklamira Marinov kolega Sebastijan Hleb koji je na drugoj godini prometa te će se opredijeliti za cestovni promet. Budući da su iste struke, njihov je cilj da karta dođe do što većeg broja ljudi. Ono što je zanimljivo jest to da se ideja za kartu rodila jutros.

...Jer voli život na otoku: Studentica geografije napravila interaktivnu kartu Šolte...


...'Blanket' and chill: Student u timu koji je napravio aplikaciju za sve filmofile u Hrvatskoj...


"Karta je napravljena u Google Kartama i ideja mi je došla jutros. Google Karte nude odlične mogućnosti koje sam otkrio dok sam radio u Barceloni prošle godine. Uglavnom, kartu je bilo jako lako napraviti i ono što je najbitnije karta je live pa možemo mijenjati informacije na karti ovisno o radovima koji započinju ili završavaju", prepričava nam Marin.


Izvor: privatna arhiva

Sve informacije na karti, preuzete su sa stranica Grada Zagreba, ZET-a, Zagrebačkih cesta i HAK-a, što znači da su pravovremene, ali i stalno ažurirane.

Oni koji su živčani zbog radova te nisu sigurni kojom ulicom bi trebali doći do fakulteta na ispit ili do posla mogu zaviriti na Marinovu kartu i sve provjeriti.

Ivana Petrić
foto: privatna arhiva


radovikartakarta ZagrebaZagrebPrometni fakultetKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se