Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Studenti bez dlake na jeziku otkrivaju: 3 stvari koje me živciraju kod studiranja u Zagrebu

MojFaks | Nakon predavanja, 20.05.2019.Studenti bez dlake na jeziku otkrivaju: 3 stvari koje me živciraju kod studiranja u Zagrebu

Zagreb je uvjerljivo najpoželjniji grad za studiranje u Hrvatskoj u kojega svake godine pristiže sve više i više studenata. Iako metropola studentima pruža mnogo, postoje stvari koje ih svakodnevno živciraju. Stoga je nekoliko studenata s nama podijelilo što ih u Zagrebu najviše živcira, što im može pokvariti cijeli dan i zbog čega im para izlazi iz ušiju.

Promet u Zagrebu studentima je 'trn u oku'

"Prva stvar koja me u Zagrebu najviše živcira je promet, zastoji u prometu, gužve koje se često stvaraju, pogotovo u kritično doba dana kad zaposleni idu na posao ili s posla, ono kad mi do Jankomira treba više od sat i pol, kad peticu čekaš 20 minuta i slične stvari koje se ne događaju u manjim gradovima u toj mjeri.", priznala je Marta.
Ne samo da zastoj u prometu i česte gužve živciraju studente, živcira ih i loša povezanost do određenih fakulteta na kojima studiraju. Tako nam je studentica logopedije
Ana rekla da je živcira loša povezanost s Edukacijsko-rehabilitacijskim fakultetom odnosno cjelokupnim kampusom Borongaj: "Živcira me jer moram krenuti puno prije samo

zato što moram 10 puta presjedati s tramvaja na tramvaj pa na bus. Izgubim toliko vremena zbog te užasne nepovezanosti." Studentica Fakulteta političkih znanosti smatra da "na toj relaciji treba izgraditi metro." Još jedan metro, prema mišljenju studentice Ane s Filozofskoga fakulteta, trebalo bi izgraditi i na relaciji Jankomir - Žitnjak: "Živcira me 107-ica, nikad je nema kad je čovjek treba, spaja istočni i zapadni dio grada koji je najnepovezaniji tramvajem."

Izvor: Pexels

Skup smještaj za one koji nisu u domovima

Život u podstanarstvu studentima svake godine postaje sve veći trošak. Cijene najma stanova popele su se visoko, a stanovi za tu cijenu budu prave "limenke".
Postoji veliki nesrazmjer cijene i kvalitete stana. Studenti ne traže puno, ali bitno im je da cijena bude pristojna. Tako nam je studentica Barbara otkrila da velika većina
njezinoga mjesečnog budžeta ode isključivo na plaćanje stana i režija koje uglavnom nisu uključene u plaćanje: "Previše je to. Meni treba samo 2000 kn za stan i režije, a gdje je ostalo. Stvarno nisam zahtjevna, ali troškovi za jednog studenta koji živi u stanu su preogromni. I još k tome, živim s cimericom." Studenta FER-a, Marka također živcira skup smještaj u Zagrebu: "Živim u stanu od 30 kvadrata i plaćam 1800 plus režije, a stan je fakat loš. Za nas studente je okej, ali nekome za život ne bih preporučio. I kad sam tražio stan, nisam mogao naći ništa jeftinije jer je ovo postala klasična cijena za najam jednosobnog stana odnosno garsonijere."

Izvor: Pexels

Neorganiziranost pojedinih fakulteta

"Živcira me referada i sve te procedure i dokumenti. Treba molba za svaku glupost, a najčešće bude greška faksa ili njihov problem (studomat, kvote i slično). Za svaku stvar koja se treba obaviti, svatko od osoblja kaže drugačije ili nitko ne zna točno.", kaže nam studentica Ida. Studentica Marta s Filozofskog fakulteta se u potpunosti slaže da je cijeli faks neorganiziran: "živcira me čekanje i sva papirologija koja je užasno komplicirana i sve je sporo. Ukinuli su nam indekse i vidi se neki napredak, ali sve bi to još trebalo informatizirati da se jednom dođe na kraj gužvama, čekanjima i komplikacijama oko papirologije." Informatizacija je svakako napredovala, smatra Ana, ali neorganiziranost je pored toga i dalje prevelika: "Tek su nedavno uveli online podizanje studentskih ugovora u SC-u i to je super, ali i dalje na nekim stvarima treba poraditi." Studentica s Fakulteta političkih znanosti ogorčena je na zgradu fakulteta jer, kako kaže: "zgrada fakulteta nije adekvatna za izvođenje nastave, još nam sad i pada fasada pa su postavljene skele kroz cijelo pročelje do daljnjega. Nemamo menzu što je veliki minus. I nemamo osiguran pristup online bazama."


Izvor: Pexels

Ostale stvari koje živciraju studente

Studenticu Katharinu živcira rad menze: "Veliki je minus što nijedna menza na fakultetima ne radi tijekom praznika i vikendima. Rade samo menze u domovima, ali opetsmo dosta ograničeni po pitanju toga jer pojedine ne rade ni za večeru kroz vikend. Također, pojedine menze rade samo do 15 ili 16 sati što ponekad bude
frustrirajuće ako imaš neko predavanje do tog termina pa ne stigneš u menzu."
Zagreb kao kontinentalni grad ne pruža sasvim idealnu klimu pa studenticu Anu živcira što rijetko ima sunca: "Živcira me jer je uglavnom tmurno, često pada kiša i nema pravog sunca. Deprimira me takvo vrijeme pogotovo kad tjedan dana u komadu pada kiša. Koma."

Izvor: Pixabay

...Je li bolja metropola ili manji grad u Dalmaciji? Studentica otkrila koje su prednosti i mane studiranja u oba grada...


"Meni smeta kršenje studentskih prava, većina studenata nije upoznata sa svojim studentskim pravima, a niti ne znaju kome se trebaju obratiti ako imaju takve probleme", kaže Ida.
Studenticu Kseniju pak živcira što u krugu faksa ne može popiti kavu za neku pristojnu cijenu: "Imaš sto rupa u danu od silnih predavanja i odeš popit kavu, jednu ili dvije dnevno i žalosno je da ne mogu popiti kavu za bar 8 kn što bi bilo prihvatljivo za studentski džep. Kava u svim kafićima oko faksa košta 10 do 12 kn. Nije puno, ali kad ih popiješ više u danu, itekako se osjeti u novčaniku."


A koje stvari tebe živciraju kod studiranja u Zagrebu?


...Beton - cajke - monotonija: Studenti opisali hrvatske gradove u kojima studiraju - u samo TRI RIJEČI...


...Metropola ili manji grad? Studenti koji su studirali u različitim hrvatskim gradovima ispričali koji je NAJBOLJI...


V.S.
Foto: Pexels


Zagrebstudentistudentski životKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se