Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Hladan tuš u domu nakon 22 sata? Razlog je stvarno banalan – evo kako izbjeći ovaj problem

MojFaks | Nakon predavanja, 24.10.2019.Hladan tuš u domu nakon 22 sata? Razlog je stvarno banalan – evo kako izbjeći ovaj problem

Život u studentskom domu sa sobom nosi mnogo privikavanja, odvikavanja, a životni uvjeti nerijetko budu prvi šamar realnosti kada po prvi puta napustite topli roditeljski dom.

"Lašćina" je najmanji studentski dom, u čiju se infrastrukturu nedovoljno ulagalo posljednjih godina u odnosu na ostale renovirane domove. Ono što studenti ovog doma često ističu kao problem jest nestajanje tople vode u određenim terminima tijekom dana i navečer.

...Novi cjenici smještaja razočarali studente: poskupjeli i neobnovljeni domovi!...


Početkom mjeseca jedna od stanarki "Lašćine" u Facebooku grupi doma požalila se na situaciju s toplom vodom. "Ne znam kako je vama ali meni i curama u paviljonu (koliko čujem po hodniku) je već pun k sto nema tople vode. Ovdje sam već petu godinu i većinom nam gase oko 22h (iako uopće ne bi trebali). Zalili smo se x puta no i dalje ništa. Ako netko zna nekoga tko piše za studentske portale, bilo bi dobro da ovakve stvari izađu u javnost jer nam uskraćuju osnovno", napisala je u svojoj objavi.

...INTERVJU Izrešetali smo novog upravitelja Lašćine: Evo kakav make-over očekuje ovaj najmanji (i najzapušteniji) zagrebački dom...


Studenti su na post komentirali kako su često zbunjeni po pitanju vode. Prema njima nema logike za to imanje/neimanje tople vode, a ona je ipak jedan od osnovnih uvjeta neophodnih za život. "Najčešće je situacija takva da nam puste toplu vodu oko 6,7 ujutro, gase oko 12, puste opet oko 17h i gase oko 22h", piše studentica.

Tajna je u kotlovnici


Na raspravu u grupi nadovezali su se i stariji studenti, komentirajući uvjete života u ovom domu. Kako su napisali, postojali su pokušaji razgovaranja s Upravom doma prethodnih godina, ali se ništa nije mijenjalo. Odnedavno, SD "Lašćina" dobio je novog upravitelja, Željka Šarčevića s kojim smo porazgovarali o aktualnim dešavanjima i budućim planovima. Između ostaloga, tražili smo pojašnjenje što se događa s vodom u ovom domu.

Upravitelj Šarčević rekao nam je da se dogodio jedan tehnički problem s kotlovnicama, otkada je on preuzeo dužnost, zbog čega su dva paviljona ostala bez vode. 

"Od mog dolaska na ovu poziciju, u jednom trenutku se dogovorio kvar i to na nivou jednog ili dva paviljona. Ne bježim od odgovornosti. Tada sam pozvao majstore, došli su i sve je sanirano. Radilo se o tehničkim poteškoćama s kotlovnicama koje smo otklonili. Vjerujem da u skoroj budućnosti neće biti problema, a ako se i dogodi nekakav kvar – stvar rješavamo odmah", govori u intervjuu za naš portal Šarčević.

Prema upravitelju, grijanje i topla voda su prioritet stoga ne planira tolerirati potencijalne probleme u toj domeni.

Što se tiče žalbi studenata na nestajanje tople vode tijekom dana i iza 22 sata, govori nam da nije upoznat, i da mu se na to lično još nitko nije požalio. 

"Zaposlenici u kotlovnici rade od šest ujutro do 22 sata navečer kad odlaze kući, a nakon toga voda je ugrijana dok se ne ohladi ili dok se ne potroši. Svaki paviljon ima spremnik od 600 litara. Može se dogoditi da netko noću u tri sata dođe iz grada pa ga dočeka mlaka voda. Od tog slučaja s vodom ispitujem studente koje sretnem kakva je situacija, imaju li tople vode i grijanja. Nitko mi nije rekao da se nakon spomenute epizode problem ponovio", poručuje Šarčević.

S obzirom na ovakav sustav opskrbe toplom vodom, jasno je zašto se ponekad može dogoditi da tople vode ponestane. Nje je nakon 22 sata navečer određena količina koja se do jutra neće podgrijavati. Dakle, ako se potroši ili ohladi - moguće je da će studenta dočekati "hladan" ili barem mlaki tuš. Ovo treba imati na umu u svakodnevnom planiranju higijenskih navika.


...U studentskom domu Lašćina urušio se strop!...


Rekonstrukcija grijanja, sanitarne i tople vode


Jesu li studenti upoznati s tim da kotlovnice 'rade' do 22 sata navečer, upravitelj nam nije mogao potvrditi. Ono što nam govori jest da je u planu rekonstrukciju grijanja, sanitarne i tople vode. 

"Dom obuhvaća deset paviljona, a od toga pet ima automatizirano grijanje. Ako je vani toplo kao danas, pet paviljona nema automatizaciju. To ćemo sada rješavati. Neće se grijati ako je vani toplo, već kao što je slučaj u drugih pet paviljona: ako je vani 25 stupnjevi oni se automatski gase. Događa se da je nekome i to problem, ali mogu zavrnuti radijator. Uglavnom za iduću godinu imamo u planu riješiti i tih preostalih pet paviljona. Bit će sve manje i manje problema", obećaje upravitelj u intervjuu za MojFaks.

S obzirom na to da je prošlo dvadeset dana od 'rasprave' u grupi, ponovno smo kontaktirali studenticu da vidimo kakva je trenutna situacija s vodom. Govori nam da topla voda više ne nestaje, a mi se nadamo da će tako i ostati. 

Anja Zulić
Foto: MojFaks


SD LašćinaupraviteljŽeljko Šarčevićživot u domutopla vodauvjetistudentiKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se