Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Studenti se žale na nepismene profesore: 'Ima doktorat, a ne može pogoditi tri padeža'

MojFaks | Nakon predavanja, 30.05.2018.Studenti se žale na nepismene profesore: 'Ima doktorat, a ne može pogoditi tri padeža'

Od osobe koja nam predaje na fakultetu očekujemo visoku razinu pismenosti tijekom izražavanja, kako na usmeni, tako i na pismeni način. K tome, studenti očekuju da će ih 's druge strane katedre' gledati osoba pismenija od njih samih, a sudeći po priči studenata, dosta slučajeva dokazuje da to ipak nije baš tako.

Na mnogima dobro poznatoj internetskoj stranici Ispovesti našla se jedna vrlo zanimljiva ispovijest. Moglo bi se čak reći – zanimljiva frustracija. Korisnik je napisao da se užasno nanervira kada vidi da su profesori na fakultetu nepismeni.

Izvor: Ispovesti

"Ne mogu shvatiti da je netko završio doktorski rad, a ne zna 'ubosti' tri padeža i osnovnu gramatiku",negoduje anonimni korisnik ili korisnica. No, to naravno nije sve jer su drugi komentirali, a nakon nekih komentara čovjek se ne može ne zapitati bi li trebali postojati neki standardi pismenosti kad su profesori u pitanju, očekujemo li više ovakve izvještenosti od profesora društvenih znanosti i je li to doista manje bitno u slučaju kad je profesor autoritet u nekom tehničkom, STEM polju?

"Najbolje mi je kada mi takvi u seminarskom radu ispravljaju pravopisne greške, a njihovi objavljeni radovi su kao da ih je Tarzan pisao"


Spomenuta objava "ubrala" je puno komentara nezadovoljnih bivših i sadašnjih studenata koji smatraju da bi profesori trebali bolje znati pravopis. S druge strane, našli su se i oni koji smatraju da nije bitno kakva je profesorova gramatika nego da je važno poznavanje materije o kojoj predaje.

...Biseri profesorskog neznanja: Studenti se prisjetili situacija kad ih je neznanje profesora šokiralo...


...Domaći profesori razočarani studentima: Tvrde da im je rukopis sve gori, a ni pismenost im nije jača strana...Tako jedan anonimni korisnik kaže da je gradonačelnik u njegovom gradu, naravno doktor znanosti, govori u medijima "ajrudrum" umjesto "aerodrom". Jedan student je komentirao da mu je najjače kada mu nepismeni profesor ispravlja pravopisne pogreške u seminarskom radu, a da radovi takvih profesora, mahom objavljeni u stručnim časopisima, djeluju kao da ih je pisao Tarzan.

Dekan na fakultetu jednog "komentatora" navodno govori "napravito" umjesto "napravljeno" ili "otvorito" umjesto "otvoreno". U jednom od komentara spominje se i asistentica koja je na doktorskim studijima koja govori "Kolegice hvali vam pojen", umjesto "fali vam poen/bod". Sudeći po komentarima, nekima i ne smeta nepismenost profesora ako dobro predaju svoje područje i ako su "maheri" svoje struke.

Budući da su objavu komentirali Srbi, bilo bi zanimljivo vidjeti kakvo je stanje s gramatikom i profesorima u Hrvatskoj te kakav stav o tome imaju studenti – smeta li im ili to ni ne primjećuju. Inače, profesori u Hrvatskoj se isto pitaju za studente i tvrde da su nepismeni o čemu smo nedavno i pisali.Ivana Petrić
foto: Shutterstock


nepismeni profesoriprofesoristudenti se žaleKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se