Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Studenti snimili kratki film i pokazali drugačiju perspektivu putovanja!

MojFaks | Nakon predavanja, 10.08.2020.Studenti snimili kratki film i pokazali drugačiju perspektivu putovanja!

Mlada ekipa studenata predvođena Anjom Glavaš i turistička zajednica grada Zaprešića pokrenuli su projekt 'Druga perspektiva'.

Cilj projekta je ispričati priču o važnosti uključivanja svih osoba u turistička kretanja, bez obzira na njihova fizička ograničenja i invaliditet. Snimljen je i istoimeni video.

Glavna akterica u videu je Laura, djevojka u invalidskim kolicima koja posjećuje neke od najatraktivnijih lokacija u Zaprešiću, a na njezinu je naizgled klasičnom turističkom putovanju prate i kamere.“Ovim projektom želimo osvijestiti javnost o drugačijoj perspektivi putovanja i stvaranja doživljaja koji moraju biti omogućeni i dostupni svim osobama bez obzira na njihova fizička ograničenja i invaliditet. Projektom želimo usmjeriti pažnju na važnost ideje odgovornog turizma, ali i povezivanja lokalne zajednice, kulture, turizma i svih davatelja usluga kako bi uspješno sagledali sve perspektive onih koji koriste naše usluge, putuju i žele se vratiti bogatiji za nove doživljaje”, kazao je direktor Turističke zajednice grada Zaprešića Toni Ganjto za Lokalni.hr.

Projekt, pojašnjava, kao temelj uzima lokalnu zajednicu i destinacije, a istovremeno želi ukazati na važnost provedbe ovakvog projekta na nacionalnoj razini, kako bi se približila svim osobama s invaliditetom.

...Studiraju što dulje zbog mjesta u domu, a sad će morati van! Nova pravila kažu: Nema više beskonačnog boravka u sobi – čak ni za ovu skupinu studenata...


“Putovanja se mijenjaju, a s njima se moraju prilagođavati i destinacije, uzimajući u obzir društvenu pravednost, zadovoljstvo posjetitelja i blagostanje zajednice. Na tom tragu u idućem razdoblju provodit ćemo različite aktivnosti u stvaranju pozitivne, drugačije i usmjerene percepcije na one koji se suočavaju s raznim preprekama u mogućnosti za putovanje. Prvi korak je bio snimanje promotivnog filma o Zaprešiću iz perspektive djevojke Laure koja je u invalidskim kolicima posjetila naš grad, a koji smo izradili u suradnji s autoricom Anjom Glavaš, čime pokazujemo sjajnu suradnju između studentske inicijative i naše javne odgovornosti kao turističke zajednice, dodao je Ganjto.

Autorica video-projekta Anja Glavaš ukazala je na važnost socijalne uključenosti i suzbijanje stereotipa.

...Unatoč znanju, želji i uspjehu: Maturanti s invaliditetom često ne upišu željeni faks zbog NEPRISTUPAČNOSTI!...

 

“Na ideju za produkciju videa došla sam tijekom snimanja svog diplomskog dokumentarnog filma čiji su glavni akteri također osobe s invaliditetom. Turistička zajednica grada Zaprešića prepoznala je potencijal ove priče, pa smo odlučili snimiti dvadesetominutnu pilot-emisiju. Finalni proizvod je promotivni video destinacije, ali iz perspektive osobe s invaliditetom, koji su jednaki članovi društva kao i svi ostali i koji imaju jednake potrebe i jednake želje kao i drugi, a to je putovati, upoznavati, učiti i doživjeti”, rekla je Glavaš.

Prema podacima Europske komisije 300 milijuna osoba s invaliditetom i 30 milijuna osoba u invalidskim kolicima učestalo putuje, a putovalo bi ih i više kada bi se naše destinacije usmjereno i uključivo bavile ovom tematikom i stvarale prilagođene turističke proizvode.

V.S.
izvor:Lokalni.hr
foto:Screenshot @Youtube'Druga perspektiva'


studentiperspektivaputovanjaosobe s invaliditetomKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se