Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Studenti više vole teretane i pilates, ali evo zašto je sljemenarenje za tjelesni najbolji izbor

MojFaks | Nakon predavanja, 28.08.2016.Studenti više vole teretane i pilates, ali evo zašto je sljemenarenje za tjelesni najbolji izbor

Na većini fakulteta tjelesni je prve dvije godine obavezan predmet koji svaki student mora „položiti“. Dok je na nekim fakultetima Sveučilišta u Zagrebu odlazak na Sljeme obavezno, na drugima je takozvano sljemenarenje tek jedno od mnogih izbora za rekreaciju pa tako studenti često odabiru teretanu, pilates, areobik ili jogu, a Sljeme pada na dno ljestvice popularnosti zbog ranojutarnjeg termina subotom.

Međutim, studenti koji su Sljeme uzeli za tjelesni vrlo rijetko požale tu odluku, evo i zašto.

FIZIČKA SNAGA I IZDRŽLJIVOST


Princip svakog profesora tjelesnog koji vodi na Sljeme je sljedeći: polazak je od tunela, idemo do gore (ili do određenog dijela Sljemena) gdje onda dobivate žigove da ste bili.Stoga jednom kad dođete već na Sljeme u osam ili devet ujutro i krenete laganim korakom do vrha, mala je vjerojatnost da ćete stati i reći: 'okej, sad sam prošao/la dio, idem natrag!' Ne, upravo sljemenarenje pruža priliku da svoje tijelo i um dovedete do granica izdržljivosti i ne odustanete. Istu stvar doduše možete dobiti i na grupnim treninzima, ali u teretani bez jake snage volje ili osobnog trenera nećete ostajati na spravama dulje nego što trebate i možete.

Hodanje po Sljemenu spada u vrstu vježba vlastitom težinom što znači da vam se zglobovi i mišići ne naprežu više nego što bi trebali – nema nadodane mase izuzev vaše što je puno zdraviji i prirodniji način rekreacije. Također, ono što je najveći plus u cijeloj sagi o zdravoj rekreaciji je upravo najsvježiji zrak koji možete disati u gradu Zagrebu, a kojeg, pogodit ćete, nema u teretanama i dvoranama.

PRIRODNE LJEPOTE


Osim što pruža odličnu tjelesnu rekreaciju, odlazak na Sljeme često je odmor za namučen um studenata. 'Sljeme sam uzeo jer se volim opuštati u prirodi i jer se vidi prekrasan pogled na cijeli grad s njega', rekao je Dominik, student Fakulteta političkih znanosti.Istina je, kad pomislite da se Sljeme nalazi samo 10ak minuta tramvajem od centra Zagreba, a ima predivan pogled na grad i neizmjeran potencijal za meditiranje. Svaki student koji se nađe u predivnim bespućima Sljemena svako malo zastane i pokušava fotićem uhvatiti djelić tog spokoja. 'Sljeme je hrana za um i tijelo', nadodao je Dominik 'dok neke teretane i ostale stvari jednostavno ne mogu popuniti taj mentalni aspekt.'

Zimska idila je posebno lijepa za upijanje, a koliko god se čini hladnije i nespretnije za savladati, brzo se priviknete na tlo i ugrijete pa možete uživati u pogledu. Dobra strana je kod oborina, posebice kiše, da ukoliko pada u devet ujutro kada ste taman došli pred tunel, dobit ćete žig bez da morate otići do gore, što je veliki plus!DRUŠTVO GURMANA I VOZAČA


Osim samog bivanja na Sljemenu, valjalo bi spomenuti ono što prethodi i s čime se najteži dio sljemenarenja završava.

Idemo po redu: ukoliko ste iz Zagreba i okolice i roditelji su vam ustupili svog divnog metalnog ljubimca na četiri kotača tako da se ipak ne trebate ustati toliko ranije da dođete na vrijeme za start, vožnja do Sljemenskog tunela će vam biti odlična za stjecanje iskustva u gradskom prometu, vožnji po uzbrdici i (nedajbože!) kretanju pod ručnom kočnicom. Bit će strašno prvi put i možda drugi, dok ćete se kasnije osjećati kao da vozite auto već godinama i totalni ste profić!

Za sve kojima su metalni ljubimci uskraćeni ili su zbog nekog drugog razloga prisiljeni ići tramvajem – možda će vam biti i bolje! U rano jutro se stara 15-ica (tramvaj trase Mihaljevac-Dolje) napuni studentima i nerijetko netko pjeva „Na Sleme, na Sleme, na Sleme“ što je upravo ono što vam treba za motivaciju! Također, velika prednost sljemenarenja je druženje s ekipom s faksa ili s ekipom s nekog drugog faksa. Pričanje vam malo otežava uspon, ali definitivno skraćuje vrijeme „patnje“.

Na vrhu Sljemena gladni i umorni sjest će i, poslije žigosanja kartice za tjelesni, naručiti nešto od specijaliteta poput graha s kobasicama što će vratiti energiju potrebnu za spust i biti svojevrsna nagrada za uložen trud. Ukoliko niste baš toliko gladni, popiti kavu i gricnuti nešto što se si ponijeli u ruksaku je isto odlična ideja za vraćanje energije.Ako ste se odlučili barem probati otići na ovaj društveni događaj koji topi masne naslage u tijelu, imamo za vas još nekoliko savjeta koje je dobro poslušati:

- Dobro doručkujte! Za uspon je potrebna energija, zato nema preskakanja najbitnijeg obroka u danu, čak i ako ga inače ne jedete.

- Obavezno uzmite bocu vode. Na svakom stajanju i check-pointu možete otpiti male gutljaje vode da ne dehidrirate zbog pojačanog znojenja.

- U sezoni kiša i oborina obavezno idite u gojzericama. Bit će vam možda teže dizati noge, ali vam neće biti hladno i sklisko, a poštedit ćete se i opraštanja s najdražim tenisicama koje bi vjerojatno poginule u blatu.

- Obucite se slojevito i ponesite majicu za presvući jednom kad dođete do nekog planinarskog doma – ne želite uloviti prehladu ili nešto gore.

- Uzmite si energetske pločice ili male čokoladice za slučaj da vam tijekom hodanja nestane energije ili si ih sačuvajte za odmor u planinarskom domu da ih pojedete uz kavu ili sok.

Iako je subotom ujutro, barem nećete morati nositi trenirke i čiste tenisice na predavanja prije termina teretane ili pilatesa, te plaćati skupe članarine za iste. Odvažite se, probajte i uživajte u ovom odmoru za duh i umoru za tijelo!

Autor: Tina Ozmec-Ban


slobodno vrijemetjelesnivodič za brucošesljemeKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se