Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Blizanke sa sabljama: Studentice Petra i Lucija članice su jedine ženske povijesne postrojbe na svijetu

MojFaks | Nakon predavanja, 10.01.2018.Blizanke sa sabljama: Studentice Petra i Lucija članice su jedine ženske povijesne postrojbe na svijetu

Mačevanje, ples te održavanje povijesti na životu zadatak je Križevačke djevojačke straže - povijesne hrvatske postrojbe. Premda mnogi ne znaju za ove djevojke u tradicionalnim nošnjama i s mačem u ruci, one postoje još od 1848. godine. Dio ove neobične postrojbe su i dvije studentice Petra i Lucija.

Kad je 1848. godine ban Josip Jelačić putovao kroz Križevce, susreo se s domorodnim naoružanim Križevčankama koje su ga čuvale dokle god je bio u tom gradu. To je bila Križevačka djevojačka straža, koja je do danas ostala jedina ženska povijesna postrojba na svijetu ove vrste.


Djevojke su iznimno ponosne na to što na ovaj način mogu predstaviti svoj grad... foto: Facebook@Križevačka djevojačka straža / Zdenko Balog

Članice straže su i blizanke Petra i Lucija, obje studentice prve godine Pravnog fakulteta u Zagrebu. Djevojke nam prepričavaju da je Križevačka straža obnovljena 2008. godine pod vodstvom zapovjednice Marije Škrlec. Danas nastupaju u svim dijelovima Hrvatske i u inozemstvu.

Plešu s mačevima, pucaju iz topa, sviraju bubnjeve, a bile su i na svečanoj polaganju predsjedničine prisege


Lucia i Petra su članice straže već pet godina, a prepričale su nam da izvode ples s mačevima, mačuju se, sviraju bubnjeve, ali i pucaju iz topa. U pet godina plesa, djevojke su puno puta nastupale sa svojim kolegicama iz straže i za njih to predstavlja neku vrstu ponosa jer na takav poseban način predstavljaju svoj grad i njegovu povijest.


Jedna od sestara čuva povorku svojom sabljom... foto: Facebook@Križevačka djevojačka straža

Nastup na Sajmu mladih... foto: Zdenko Balog

Omiljeni nastup blizanki je svečano polaganje prisege predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović
, odnosno, inauguracija. K tome, iznimno im je drag i nastup u Austriji gdje je Križevačka djevojačka straža primljena u Europski savez povijesnih postrojbi.

"Nastup se uglavnom sastoji od postrojavanja, odlaska na misu, mimohoda, predaje prijavka predstavniku grada u kojem se nalazimo te prezentacije grada i križevačke povijesti. Naravno, poslije 'službenog' dijela slijedi druženje s drugim postrojbama", ispričale su nam sestre.

...Najljepše zagrebačke čuvarice tradicije: Studentice iz ansambla Ethnotine žare i pale folklornom scenom...


...Luk i strijela kao način života: Ovi studenti u bitkama pobjeđuju Turke...


Fakultetske obaveze i nastupe dobro usklađuju jer nastupaju uglavnom vikendima i tada dolaze kući u Križevce. U slučaju da je neka proba tijekom tjedna, potrude se doći iz Zagreba. No, kolege na faksu prije nisu ni znali da ove stražarice postoje dok nisu upoznali Petru i Luciju.

"Moji kolege nisu nikad čuli za to dok im nisam rekla, no kad su vidjeli slike zanimalo ih je što je to i kako sam se uopće našla takvu vrstu hobija. Definitivno im je najzanimljiviji dio bila sablja koju se ne može vidjeti baš svaki dan i prvo pitanje je bilo je li je prava. O da, prava je", ispričala nam je Petra, a Lucija dodaje da su ju kolege poželjeli vidjeti kako pleše.


Foto: Facebook@Križevačka djevojačka straža

Vjerujemo da bi ove djevojke i danas dobro čuvale bana Jelačića, a nastupe Križevačke djevojačke straže možete provjeriti na njihovoj službenoj Facebook stranici.

Ivana Petrić
foto: Facebook@Križevačka djevojačka straža/Zdenko Balog


Križevačka djevojačka stražaKriževcisabljenastuphobiKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se