Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

U menzi jedu Zagrepčani, ali studenti ne smiju? Doznajemo kad se menza i praonica na Cvjetnom otvaraju i za studente

MojFaks | Nakon predavanja, 12.05.2020.U menzi jedu Zagrepčani, ali studenti ne smiju? Doznajemo kad se menza i praonica na Cvjetnom otvaraju i za studente

Nakon potresa koji je pogodio Zagreb, od 22.ožujka paviljoni Studentskog doma Cvjetno naselje prihvatili su stanovnike Zagreba koji su ostali bez krova nad glavom.

Republika Hrvatska od ovog tjedna ušla je u treću fazu popuštanja mjera. Od ponedjeljka je dopušteno održavanje nastave na visoko obrazovnim sastavnicama u manjim grupama za izvođenje laboratorijskih, umjetničkih i praktičnih vježbi.

...'Izbačeni kao smeće' ili ipak ne? Potez koji je podijelio javnost: Evo koliko je studenata izašlo, a žrtava potresa ušlo u dom na Cvjetnom...


Zagrebački studenti koji su se odlučili vratiti u mjesto studiranja i završiti svoje akademske obaveze bili su zabrinuti oko povratka u svoje sobe u studentskim domovima "Cvjetno naselje" i "Stjepan Radić". Prije pet dana, na zadovoljstvo studenata, službeno je donesen Nalog o demobilizaciji SD-a "Cvjetno naselje". 

Prema Nalogu, svi paviljoni Studentskog doma Cvjetno naselje koji nisu iskorišteni za smještaj stanovnika Zagreba ugroženih potresom (paviljoni 4, 5, 6, 7 i 8) bit će useljivi svim studentima koji se moraju ili žele vratiti u svoje sobe. Stanari paviljona 1, 2 i 3 također će se moći vratiti u Zagreb, no bit će im dodijeljene prazne sobe u ostalim paviljonima.

...Studenti se vraćaju kući! Kreće demobilizacija doma na Cvjetnom...


Menza za Zagrepčane, ali ne i studente?


S ukidanjem e-propusnica i početkom obavljanja vježbi na fakultetima, ne iznenađuje što se određeni broj studenata odlučio vratiti u studentske domove. Međutim, da bi  povratak u studentsku "normalu" za povratnike u domu na "Cvjetnom" bio potpun nedostaje jedna bitna stavka – mogućnost korištenja studentske menze. 

Među stanarima ovoga doma već se nekoliko studenata požalilo na odluku SC-a da menzu trenutno smiju koristiti samo građani čiji su stanovi stradali u potresu, a koji borave u domu. Prema riječima studenata, ista situacija je i s korištenjem praone. Studenti su pretpostavili da Uprava doma čeka da vidi koliko će se studenata vratiti, ali svejedno im nije jasno zašto ako menze i praona već rade – oni ih ne mogu koristiti?

"S obzirom na to kako se ponašaju prema studentima tijekom cijele ove krize ovo me ništa ne čudi. Ok, donekle i razumijem logiku da ako je u domu 10 ljudi da neće otvarati menzu, ali mi nije jasno zašto studenti ne smiju jesti u menzi koja je već otvorena?", jedan je od komentara koje je moguće pročitati na društvenim mrežama.

Od sljedećeg ponedjeljka otvaraju se menza i praonica


Posljednjih mjeseci mogu se primijetiti tenzije između studenata i Studentskog centra. Nezadovoljni studenti, počeli su sve češće i glasnije podizati svoj glas i ukazivati na propuste Studentskoga centra. 


foto: Screenshot @Facebook

Kako bismo saznali kada će studenti moći koristiti studentske menze, kontaktirali smo sanacijskog upravitelja Mirka Bošnjaka. 

"Studentski centar u Zagrebu će najvjerojatnije od ponedjeljka 18. svibnja otvoriti restoran za studente u SD Cvjetno naselje. Za studente će biti otvorena posebna linija za konzumaciju obroka, također od ponedjeljka 18. svibnja studenti će moći koristiti uslugu praonice rublja. Građani koji su smješteni u SD Cvjetno naselje po istom modelu koji je bio do sada nastavljaju koristiti usluge smještaja i prehrane u SD Cvjetno naselje", rekao nam je upravitelj Bošnjak. 

...Iseljeni studenti prijete SC-u: Provjerili smo imaju li temelja za tužbu koju najavljuju... Čini se da uopće ne bi trebali pokušavati...


U Studentski dom Cvjetno naselje trenutno su se vratila 102 studenta, a s početkom rada menzi studentska svakodnevica će se u predstojećim tjednima vratiti u normalu.

Anja Zulić
foto: MojFaks


studentimenzacvjetni naseljepotresKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se