Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Zagrebačkom studentu hobi slaganje zanimljivih kreacija: Pretvorio Čunjin performans u Lego kocke

MojFaks | Nakon predavanja, 07.04.2017.Zagrebačkom studentu hobi slaganje zanimljivih kreacija: Pretvorio Čunjin performans u Lego kocke

Vjerojatno ne postoji čovjek u Hrvatskoj koji nije čuo za studenta Čunju i njegov performans mokrenja u fontanu na Britancu u znak protesta protiv gradonačelnika Milana Bandića. Sada je taj trenutak ovjekovječen u obliku Lego kocki, a za to su zaslužni Franko Komljenović i njegov kolega Karlo Toth.

Franko je student zagrebačkog Grafičkog fakulteta na smjeru dizajn grafičkih proizvoda, a jedan od hobija mu je slaganje kreacija od Lego kockica i to radi već šest godina. Jednako toliko je i član Lego kluba "Kockica" i kao član je imao priliku izlagati svoje kreacije na petnaestak izložbi.

U Zagrebu je prošle nedjelje bila izložba legića naziva "LEGO 2x4 BRICK DAY" u Tehničkom muzeju, a jedna kreacija je istovremeno oduševila i nasmijala posjetitelje. Radi se upravo o Frankovom radu kojim je ovjekovječio performans studenta Čunje.

...Izbacio čak i Bandića iz takta: Tko je student koji se pomokrio u fontanu na Britancu?...


Njegovo mokrenje u fontanu sada je zabilježeno i u Lego svijetu, a fotka s izložbe kružila je danima društvenim mrežama s popratnim komentarima da je autor "prava legenda". Student kaže kako nije došao sam na ideju nego je sve nastalo u suradnji s kolegom Karlom Tothom iz Lego kluba.


Franko je s kolegom Karlom napravio Čunju u Lego izdanju te su kreaciju nazvali Golden Fountain... foto: privatna arhiva

"Kolega Karlo Toth i ja smo zajedno realizirali ovu ideju tako da je to zajednička kreacija. Sama ideja nam je spontano pala na pamet u subotu prilikom postavljanja izložbe i toliko nam se svidjela da smo ju jednostavno morali napraviti taj dan kako bismo ju stigli izložiti u nedjelju, na dan izložbe u Tehničkom Muzeju. Konkretno za Čunju trebalo je nekih šest sati zajedničkog slaganja. Vrijeme slaganja inace ovisi o tome imaš li točno isplanirane sve detalje kreacije i imaš li sve kocke koje ti trebaju za istu jer ako nešto fali od toga, vrijeme se zna dosta produljiti. Za crkvu koja je također bila izložena trebalo mi je dva mjeseca", otkriva Franko.

Čunju ne poznaje osobno, a reakcije na kreaciju bile su iznad svih očekivanja


Franko radi kao freelancer u struci, a uz slaganje Lego kockica ima još hobija poput crtanja, gleda filmove te pokušava znati što više o njima. Trenutno s dva prijatelja radi na vlastitom YouTube kanalu na kojem će recenzirati filmove, a zvat će se FILMovie te u šali naglašava da to ime treba zapamtiti.


Crkva koju je Franko izradio od legića... foto: privatna arhivaSprej i šivaća mašina u Lego izdanju... foto: privatna arhiva

Kaže da su reakcije posjetitelja na Lego Čunju bile pozitivne i iznad svih očekivanja pa je zato dosta posjetitelja fotkalo kreaciju. Osim toga, napravio je i Lego crkvu koja je bila izložena kraj fontane. Tvrdi kako Čunju osobno ne poznaje te se nada da mu nije zamjerio što je njemu i kolegi poslužio kao inspiracija. Čunjin performans komentira kao "nešto najsmješnije što je vidio u posljednje vrijeme" i kao "jednostavan, jasan i konkretan performans" te mu daje palac gore.

Druge kreacije Frankove kreacije kao i njegovog kolege Karla možete vidjeti na linku i ovdje.

Ivana Petrić
foto: privatna arhiva


LegoČunjokockicelegićihobiKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se