Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

'Studirala bih medicinu da kasnije imam puno cuge u ladici': Pitali smo studente koji bi faks danas upisali

MojFaks | Nakon predavanja, 27.11.2018.'Studirala bih medicinu da kasnije imam puno cuge u ladici': Pitali smo studente koji bi faks danas upisali

Znate li kako se zovu ljudi koji su otprve željeni fakultet koji im nije dodijao niti tijekom studija? Sretnici! Oni malo manje sretni, studirajući jedno područje, razmišljaju o tome zašto nisu upisali nešto drugo i tako u krug.

I oni koji studiraju i oni koji su završili fakultet sigurno nekada razmišljaju o tome što bi bilo da su studirali nešto drugo. Od "što bi bilo kada bi bilo" razmišljanja nema baš previše koristi, ali je zanimljivo vidjeti da bi se primjerice netko tko je završio novinarstvo, sada upisao na medicinu ili farmaciju.

Foto: Darko Ba/MojFaks

Kako ne bismo previše pogađali, pitali smo sadašnje studente i one koji su unazad nekoliko godina diplomirali, da nam otkriju koji bi fakultet danas upisali. Ovo su neki od njihovih odgovora:

"Da ponovno upisujem faks, mislim da bih upisala medicinu ili stomatologiju. Imam dojam da oko njih pare stalno lete, a oni ih samo love. I cuga, puno cuge se krije po njihovim ormarima, uvjerila sam se na vlastite oči. Ima li išta bolje od love i cuge?"
studentica Fakulteta političkih znanosti.

"Danas bih upisao multimediju u Varaždinu ili socijalni rad. Je*em ja sebe kad sam zapeo za FFZG. Nije ni ovo toliko loše, ali sam se užasno razočarao. Ma...zapravo ne bih upisao ništa nego bih se sa strane educirao za stvari koja me zanimaju i van Hrvatske. J*bo me papir da me j*bo!" student Filozofskog fakulteta.


...'Najveća je zabluda da moj faks završavaju samo pametni': Studenti o NAJVEĆIM ZABLUDAMA koje drugi imaju o njihovim fakultetima...


"Psihologiju, definitivno. Općenito mislim da je teško donijeti tako velike životne odluke sa samo 18 godina. Druga je stvar ako je to želja od malih nogu. Ja nisam znala kaj bi, neki moji prijatelji su išli na pravo pa rekoh bum i ja. Općenito ima i od prava kruha, ali je put do cilja mukotrpan, uspoređujući s ispitima na nekim drugim fakultetima, količinom stresa i sl. Moram zapamtiti to za drugi život!" bivša studentica Pravnog fakulteta.

"Baš ne znam, ovo je tako teško pitanje. Možda ne bih ni studirao, nego završio neki tečaj ili radio neke poslove na brodu i slično, dok malo ne odrastem..." student Filozofskog fakulteta.

Foto: Darko Ba/MojFaks

"Medicinu, da me se sad pita. Bila bi kardiokirurg" bivša studentica Ekonomskog fakulteta.

"Studirala sam novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti, a da danas ponovno upisujem faks odabrala bih neki prirodni poput PBF-a i studirala nutricionizam. Mislim kako su prirodne znanosti puno isplativije na kraju dana i koliko god voljela raditi s ljudima, na kraju dana to izaziva više boljki nego što ima prednosti jer se uvijek nađe ona jedna osoba koja sve pokvari pa se ne možeš ostvariti onako kako bi možda mogao i htio" bivša studentica Fakulteta političkih znanosti.

...Jedni motaju duhan, a drugi lakiraju nokte: Kako se studenti s različitih fakulteta pripremaju za učenje?...


"Što je najžalosnije, vjerojatno bih upisala isti faks. To je jedino što sam tad htjela upisati i ni sad mi ništa drugo ne pada na pamet kao bolja opcija" bivša studentica Filozofskog fakulteta.

"Ne znam baš koji faks konkretno, ali sigurno bih nekakvu informatiku, pa makar i stručni studij jer sam malo kasno shvatio da mi je to strast"
student Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu.

"Teorijsku fiziku, matematiku, režiju i/ ili likovnu akademiju. Prvo i drugo radi znanja/spoznaja o načinu i mehanizmima na kojima funkcionira svijet, a drugo i treće da bi to iskomunicirala s ljudskim svijetom" bivša studentica Filozofskog fakulteta.

Foto: Darko Ba/MojFaks

"Iako je posao u struci uglavnom mizeran, ponovno bih upisala novinarstvo jer mislim da ja ne bih bila ja da nisam u novinarstvu. Ali svakako bih razmislila o upisivanju nekog smjera na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu jer su ta zanimanja dosta tražena, a i smatram da donose ljudima bolji život" bivša studentica Odjela za turizam i komunikacijske znanosti.


...'Upisao sam faks samo zbog prava': 8 izjava koje pokazuju da si tipični hrvatski student...


"Da sada upisujem faks ne bi upisala ovaj koji jesam već bi upisala povijest umjetnosti i ruski na Filozofskom, što sam zapravo i htjela kada sam upisivala, ali su mi svi govorili da s tim neću moći naći posao i da to nisu prava zanimanja. Sada vidim da je svejedno koji je faks završen, jer ako je to nešto što te zanima, moći ćeš se time baviti. Nakon sjedenja na hrpi predavanja koja me uopće ne zanimaju i učenje za ispite stvari koje su mi predosadne, sada bi se definitivno kod upisa vodila samo pitanjem - što me stvarno zanima, i to i upisala"
studentica Fakulteta političkih znanosti.

"Završila pravo. Još žalim što nisam upisala kriminalistiku"
bivša studentica Pravnog fakulteta.


Ivana Petrić
foto: Darko Ba/MojFaks


upis fakultetastudentistudiranjefakultetKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se