Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Studiranje u Hrvatskoj: Sobe prokišnjavaju i nema tople vode, a ako vam netko prespava u sobi - onda ste tek u problemima!

MojFaks | Nakon predavanja, 31.01.2020.Studiranje u Hrvatskoj: Sobe prokišnjavaju i nema tople vode, a ako vam netko prespava u sobi - onda ste tek u problemima!

Studentica koja živi u riječkom Studentskom domu na Trsatu, obratila se redakciji portala Fiuman.hr, kako bi opisala niz problema s kojima se suočavaju studenti koji borave u tom domu.

U opširnom pismu koju je primila redakcija Fiumana, anonimna studentica (identitet poznat novinarima), požalila se na uvjete života u Studentskom naselju Trsat. Kao probleme navodi loše uvjete u sobama na Trsatu (mnogo prokišnjavaju, a ona u svojoj ne može dobro zatvoriti prozor), nedostatak tople vode problem aktualan već duže, zatim boravak “ilegalaca” odnosno osoba koji nisu korisnici smještaja ne smiju boraviti u njihovim sobama jer to se tretira kao teški prekršaj. Također, u ovom domu ne postoji zajednička prostorija u kojoj se studenti mogu družiti iza 23 sata. Pored nemogućnosti druženja, privatnost se, prema riječima studentice narušava i kontrolama zaposlenih, koji upadaju nenajavljeno u sobe. 

...Riječki studenti nezadovoljni Kampusom: 'Grijanje se rano gasi, praonica je skupa, nemamo gdje pušiti'...


U nastavku teksta, prenosimo pismo riječke studentice u cijelosti: 


Pišem vam ovaj mail kako bih vam opisala stanje studentskoga života u Studentskome naselju Trsat. Iako smo se mi kao studenti pokušali izboriti za više standarde studentskog života, naši zahtjevi su nebrojeno puta bili ili odbijeni ili pak prihvaćeni samo djelomično. Ja vam ovaj mail ne pišem kako bih nas  sažalijevali, nego u nadi, kako bih možda bar netko s vanjske strane čuo naše probleme te o njima nešto i napisao i pomogao nam u borbi s birokratskim čudovištem, kao što je Studentski centar Rijeka, to jest uprava Studentskog naselja Trsat (SN Trsat).

1) Kao prvi apsurdni slučaj htjela bih spomenuti da je Studentsko naselje na Trsatu vjerojatno jedini dom (ne mogu tvrditi zasigurno) u kojem je boravak tzv,,ilegalaca” tj osoba koji nisu korisnici smještaja, u sobi korisnika smještaja, opisano kao teški prekršaj. Dakle da vam malo približim situaciju. Ako ja primjerice nisam iz Rijeke, kao što većina korisnika smještaja nije, a netko iz moje obitelji mi želi doći u posjetu, ja ne mogu tu osobu primiti jer se ona smatra ,,ilegalcem”. Htjela bih istaknuti kako primanje osoba tj. osiguravanje smještaja tzv. ,,ilegalcima” nije moguće niti uz prethodnu najavu, niti ostavljanjem dokumenata ,,ilegalaca” na recepciji, pa čak niti plaćanjem.

Također kako je svaki oblik druženja u domu ograničen, tako i dnevni boravak,koji je otvoren na 6. katu samo 1. paviljona, ima radno vrijeme do 23 h. Jer bolje je da smo svi zatvoreni u sobama, nego da se družimo.

2) Kao drugi slučaj htjela bih vam barem pobliže opisati  stanje u sobama SN Trsat. Gotovo svakodnevno za vrijeme hladijeg djela godine kada je kiša uobičajena pojava u Rijeci, u našim sobama to znači dolazak prokišnjavanja. U prilogu ću vam poslati nekoliko slika vezanih za situaciju prokišnjavanja, koje su snimljene danas (28.1.2020.). U mom slučaju, zadnjih mjesec i pol prozor ne funkcionira što itekako pogoršava situaciju za vrijeme kiša (iako zatvoren on i dalje prokišnjava).
Kada je neispravni prozor prijavljen,i to osobno, iako sam dobila kritiku zašto nisam prijavila elektronski ( elektronski obrazac ni danas ne radi), a zatim i NEUSPJEŠNO popravljen, na moje pitanje kada će se popraviti dobila sam odogovor: Tko zna.


...Plaćaju iz vlastitog džepa: Pet mjeseci od useljenja u nove domove subvencijama ni traga...


3) Treća stavka vezana je za korištenje tople vode u SN Trsat. Svake godine iznova se  javlja problem s nedostatkom tople vode u smještaju. Naime u brošuri SN Trsat ( dostupna na linku) kaže da je dostupnost tople vode od 06 do 22 h, te ovisi o dostavljaču tople vode tj. Energu što je u potpunosti apsurdno. S druge strane kada su se prošle godine u travnju ponovno pojavili problemi s toplom vodom tada smo iz Studentskog Centra Ri dobili objašnjene kako je glavni bojler pokvaren, a kvar je nemoguće otkloniti jer je zazidan s betonskim zidom (kompletan mail se nalazi u privitku).

4) Kao vrhunac i šlag na torti ove kratke priče o studentskom životu u SN Trsat je narušavanje osnovne privatnosti i mira korisnika smještaja. Naime tzv. ,,kontrole” koje obavljaju zaposlenici Studentskog Centra Rijeka  kako bi utvrdili stanje ili potencijalnu štetu u SN Trsat. No te kontrole se svode na to zaposlenici nenajavljeno, u bilo koje doba dana mogu ući u sobu te upadaju u sobe bez prethodnog kucanja ili s kucanjem ali bez čekanja odgovora: naprijed.

Hvala Vam unaprijed, te bih Vam bila neizmjerno zahvalna kada bi s vašim resursima mogli prenijeti ovu poruku, jer kao što sam već rekla nažalost do sad su svi dogovori bili neispunjeni ili zanemareni”, navodi se u opširnijem pismu koje je i popraćeno s više fotografija prokišnjavanja prozora i navlaženog zida tijekom kišnog vremena, piše Fiuman.hr

A.Z.
Izvor:Fiuman.hr
foto: Moja Rijeka 


Studentsko naselje Trsatuvjetipismo studenticesobeKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se