Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Svjetsko prvenstvo vs. ispitni rokovi: Dalić ima svoju taktiku, a studenti svoju – otkrili kako uskladiti učenje i gledanje tekmi

MojFaks | Nakon predavanja, 14.06.2018.Svjetsko prvenstvo vs. ispitni rokovi: Dalić ima svoju taktiku, a studenti svoju – otkrili kako uskladiti učenje i gledanje tekmi

Svjetsko nogometno prvenstvo u nogometu počinje utakmicom domaćina Rusije i Saudijske Arabije, a već tjednima traje nogometno ludilo od kojeg naravno ne mogu pobjeći ni naši studenti. Prva utakmica hrvatske repke odigrat će se 16. lipnja, a studenti, kao strastveni navijači, moraju gledati nogometne okršaje i istovremeno polagati ispite na fakultetu. Teško 'žongliranje', zar ne?

Najvažnija sporedna stvar na svijetu, odnosno nogomet, uvijek je u centru pažnje svojih vjernih fanova. To se osobito ističe za vrijeme različitih prvenstava pa su obožavatelji "fuce" konačno dočekali Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji.

Izvor: Unsplash

Ljubitelji nogometa nalaze se i među studentima kojima su lipanj i srpanj prilično naporni mjeseci zbog ispitnih rokova i stanja kada ne znaju "gdje im je dupe, a gdje glava". No, čini se da će im i dupe i glava biti jednako u tekmama i ispitima jer ne mogu pobjeći ni od jednog niti od drugog.

I studenti imaju svoju taktiku i strategiju, baš kao i izbornik repke


Možda neki studenti misle da je SP baš u krivo vrijeme jer se za vrijeme rokova podrazumijeva da budu posvećeni samo knjizi, no studenti s kojima smo mi razgovarali imaju vlastite taktike balansiranja između učenja i gledanja tekmi naše repke kao i drugih. FER-ovac Josip već dobro zna kako uskladiti navijanje i učenje - sve je to već jednom to prošao tijekom Europskog nogometnog prvenstva u Francuskoj 2016.

Izvor: Profimedia/nogometni.idesh.net

"Za mene nogomet predstavlja najvažniju sporednu stvar na svijetu i svaki put kada je Europsko ili Svjetsko prvenstvo, željno se iščekuje. Sve se priprema da praćenje utakmica, a posebno Hrvatske nogometne reprezentacije, može proći u najboljem redu. Međutim, otkako sam na studiju, završni ispiti i rokovi mi se poklapaju u vrijeme održavanja natjecanja. Već sam na prvom velikom natjecanju za vrijeme studija, a to je Europsko prvenstvo 2016. u Francuskoj, razvio taktiku kako uskladiti učenje i gledanje utakmica. Sličnu taktiku ću primijeniti na ovo prvenstvo, s time da sam trenutno zaposlen pa moram i poslovne obveze uskladiti što je dodatan problem. Kako sam na inženjerskom fakultetu, većina vremena mi otpada na rješavanje zadataka i vježbanje, jako malen dio na baš učenje gdje moram imati mir. Stoga, ako su neke nezanimljive utakmice u prvom krugu, onda paralelno rješavam zadatke i slušam komentatora u pozadini. U pauzi između utakmica radim ostale obveze koje nisu usko povezane s učenjem da mi se malo mozak odmori. Vjerojatno neću moći gledati utakmice u ranijim terminima jer ću odrađivati obveze na poslu. Kako prvenstvo ide kraju, ima manje utakmica po danu, ali su zato sve zanimljivije i bolje. Tada ne mogu paralelno gledati i učiti već se posvetim praćenju utakmice, a nakon toga stisnem i izvježbam ono što sam isplanirao za taj dan. Ne moram posebno naglašavati kada igra Hrvatska da nema učenja i da su cjelodnevne pripreme. Ova taktika mi se pokazala uspješnom jer sam sve uspio riješiti prije dvije godine, nadam se da ću i ove", ispričao nam je student.


...Nogometno ludilo i na faksu: Studenti prava odgovarali na pitanje o prekršaju u finalu Lige prvaka...


...Petkom u štiklama, subotom u kopačkama: Gabrijela je studentica koja ruši sve predrasude...


Karla, studentica Tekstilno-tehnološkog fakulteta kaže da ne planira pratiti SP jer je odlučila izaći na sve prve rokove ispita. Štoviše, odgovara joj učenje u tom periodu. Kaže da tada svi odu u kafiće gledati tekme pa je ona u miru i može učiti. No, ako bude sve položila kako je planirala, tvrdi da će možda pratiti i navijati, toliko da proslavi uspješno očišćenu godinu. Njen mlađi kolega, Viktor s FER-a, za razliku od Karle, ima cijelu taktiku praćena SP-a. Moramo reći da je vrlo impresivna.

"Ako izgubimo utakmicu s Nigerijom sad u subotu, teško da ćemo dobiti Argentinu ili Island pa onda neće biti ni problema s učenjem, a i izdvojiti 3 sata, odnosno jednu večer mi nije problem. Ako uspijemo dobiti recimo Island i Nigeriju, onda će to vjerojatno biti takva ludnica da nitko ništa neće pitati. Za ostale repke ću pogledati samo highlightse utakmica, barem do faze četvrtfinala. A finale i polufinala se igraju nakon mojih ispita pa tu imam puno sreće", izložio nam je Viktor.

Izvor: Unsplash

Ivan s Pravnog fakulteta u Osijeku kaže da će pratiti SP, ali ne i tekme hrvatske reprezentacije. Kaže da ju više ne podržava nakon ovog kaosa s hrvatskim nogometom, Zdravkom Mamićem i drugima, a kada bude stigao, gledat će na poslu. Kako kaže, sumnja da će imati živaca paliti tv kod kuće kako bi pratio prvenstvo. Student Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, Valentino, kaže da je on već riješio kako će pratiti tekme i učiti. Napominje da je ključ u dobroj organizaciji.

...Igraju srcem, a ne samo nogama: U ovom zagrebačkom nogometnom klubu šutiraju studentice...


"Planiram gledati SP te mislim da se sve stigne – i učiti i gledati tekmu i družiti se s prijateljima u doba rokova. Sve se može kada se vrijeme dobro rasporedi. Osobno najbolje učim kad se probudim, pa se sada, kada su ispit,i budim u 6 svaki dan pa krećem s učenjem koje završava oko 9 ili 10 ujutro. Učim i navečer od 20 do 23", otkrio nam je Valentino.

Izvor: Unsplash

Budući da će biti dosta teško "pobjeći" od euforije ovog SP-a, dobro je znati da su studenti već isplanirali kako će uskladiti svoje fakultetske obaveze s "nogometnim obavezama".

Ivana Petrić
foto: Profimedia/nogometni.idesh.net


SPSvjetsko prvenstvo u nogometunogometstudentiispitni rokoviusklađivanjeKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se