Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Tajne najuspješnijih studenata - radiš li i ti ove stvari?

MojFaks | Nakon predavanja, 01.06.2016.Tajne najuspješnijih studenata - radiš li i ti ove stvari?

Jedan od najčešćih zahtjeva ovog, modernog doba je: biti uspješan. Tako danas nije dovoljno samo studirati, potrebno je u tome biti izrazito uspješnim kako bismo se izdvojili gomile.

Nije dovoljno samo nešto naučiti, već naučeno uspješno primijeniti i stvoriti vlastite, uspješne ideje. Budući će uskoro upisni i ispitni rokovi na fakultetima, dobro si je postaviti pitanje – koje su to tajne najuspješnijih studenata?

Odgovor na ovo pitanje pokušao nam je dati Ken Bain, američki je povjesničar i pedagog koji je izdao knjigu 'What the Best College Students Do?' (Što rade najbolji studenti?). U svojoj knjizi ističe kako se svi studenti mogu podijeliti u tri tipa kada se radi o učenju: 1. oni koji uče površno, najmanje što moraju; 2. strategičari koji uče da bi dobili dobre ocjene, a ne kako bi nešto doista i naučili; 3. studenti koji dubinski ulaze u tematiku gradiva jer doista žele naučiti. Dakako, treći način učenja je najučinkovitiji kada gledamo na cijeli život, a ne samo na prolazak studentske godine. Bain je u knjizi razgovarao upravo s ljudima koji spadaju u treću kategoriju studenata te je analizirao njihov kasniji uspjeh u životu. Na temelju istraživanja donio je zaključke, svojevrsne tajne najuspješnijih studenata. Saznajte ih!

Slijedite strasti, ne petice


Autor ističe kako ocjene, iako se mogu činiti jako važnima dok ste student, kasnije u životu postaju sasvim nebitne. 'Kada sasvim prijeđete u svijet odraslih  nitko vas više ne pita kakve su vam bile ocjene u studentskim danima. Ambicija i inovacija je ono što nadvisuje ocjene i to baš svaki puta!' zaključuje autor.

Naučite se na padove


Nema šanse da svaki puta budete pobjednik. Mnogo je malih bitaka na dnevnoj bazi koje moramo voditi i nerealno je očekivati da ćete svaku dobiti. Slično je i s velikim bitkama. Neke se dobiju, neke jednostavno ne. Što to prije prihvatite, bit ćete uspješniji.Stvorite osobnu vezu s materijom koju studirate


Ako nešto studirate samo zato jer je to 'tradicija u obitelji' ili su vam drugi, obitelj savjetovali kako je to ono što vam treba, teško da ćete u takvoj priči biti uspješni. Veoma je  bitno materiju koju studirate povezati sa svojom životnom pričom, dakle povezati se na osobnoj razini. Predavanja ne bi trebala biti samo predavanja već način pomoću kojeg će se u vlastitom umu stvarati nove slike, ideje i koncepti.

Aktivno čitajte i razmišljajte


Čitanje je put do novih ideja, zamisli. Čitajte literaturu vezanu uz studije, ali i šire teme. Štoviše, ako čitamo materiju s kojom do sada nismo bili upoznati, to će nam proširiti vidike. U knjigama možemo pronaći na stotine novih stvari, ali i argumente za ono što smo već i sami mislili, ali se nismo znali izraziti na pravilan način.

>> Najčešće pogreške koje rade svi studenti (i kako ih spriječiti ili ispraviti)

Pitajte velika pitanja


Često se stvari čine poznatima, kao da nemamo prostora za širenje. Veoma je lako upasti u rutinu i žaliti se na postojeće stanje stvari. Međutim, već je i vrapcima na grani poznato da su upravo prava pitanja na pravom mjestu uvijek kroz povijest bila glavni pokretač razloga. Nešto vas smeta u popularnoj aplikaciji? Smislite način kako to riješiti. Ne postoji udruga studenata kakvu vi priželjkujete? Smislite kako je osnovati.Odredite ciljeve i radite na njihovom ostvarenju


Mnogo ljudi priča o svojim planovima u životu, ali ne čine ništa kako bi ih ostvarili ili se, pak stalno prebacuju s jednog plana na drugi.  Veoma je bitno biti dosljedan, ne odustajati, stalno se prisjećati zašto studiramo to što studiramo, što je to gdje želimo stići.  Ako smo dovoljno fokusirani na realizaciju ciljeva, to ćemo i ostvariti. Znate li koja je razlika iz uspješnih i neuspješnih ljudi? Fokusiranost!

Nađite načina za pomoć društvu


Suosjećanje, empatija, pomaganje drugima. Bez ovoga život postaje isprazan.  Svatko može pronaći načina da pomogne drugima, a tako život postaje bogatiji, smisleniji i ljepši. Mnogi će reći da nemaju novca kako bi pomagali društvu, no često je odvajanje nešto slobodnog vremena i dobre volje - sasvim dovoljno.

N.LJ.J.
Foto: Shutterstock


uspjehstudiranjetajneKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se