Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Vježbanje poboljšava pamćenje: evo kada trebaš početi s treningom

MojFaks | Nakon predavanja, 20.06.2016.Vježbanje poboljšava pamćenje: evo kada trebaš početi s treningom

Ako je suditi po rezultatima novog istraživanja, nova rutina učenja trebala bi izgledati ovako: zagrijte stolicu, malo pričekajte, a onda trk u teretanu.

Novo istraživanje, objavljeno u časopisu Current Biology, pokazalo je da vježbanje može pomoći da bolje zapamtite nove informacije, ako ga tempirate u odgovarajuće vrijeme.

Najbolje vrijeme za vježbanje nakon učenja je nekoliko sati nakon učenja, dok se još nove informacije "stabiliziraju" u mozgu.

Autori istraživanja, znanstvenici sa škotskog Sveučilišta Edinburg i nizozemskog Sveučilišta Radboud, podijelili su 72 osobe u 3 skupine i zadali im memorijski zadatak. Nakon rješavanja jedna je grupa odmah sjela na kućne bicikle i vježbala, a druga je skupina napravila istu stvar, samo četiri sata kasnije. Treća skupina nije morala vježbati nakon memorijskog zadatka.

Dva dana kasnije, sudionici istraživanja vratili su se u laboratorij kako bi znanstvenici proveli test pamćenja. Osobe koje su bile u skupini koja je vježbala četiri sata nakon memorijskog zadatka riješile su ovaj test 10% bolje od sudionika koji su bili u druge dvije skupine. Poboljšanje pamćenja je skromno, ali otkriće da je dobro isplanirana vježba odličan način za uspješnije pamćenje novih informacija značajno je.Friško naučene informacije stravaju memorijske puteve u mozgu koji mogu ili oslabjeti i nestati ili se učvrstiti u dugotrajno pamćenje. Ovo je istraživanje pokazalo da se tijekom i nakon fizičke tjelovježbe otpuštaju neurotransmiteri kao što su dopamin i norepinefrina, a koji su ključni za konsolidaciju memorije. Znanstvenici pretpostavljaju da je ovo mehanizam koji ljudima pomaže da "zadrže" novo-naučene informacije.

"Proteini pomažu stabilizirati memorijske puteve koji bi inače bili izgubljeni", izjavio je Guillen Fernandez, profesor kognitivne neuroznanosti sa Sveučilišta Radboud. "Fizička aktivnost započinje ovu sekvencu jer ju prati otpuštanje dopamina i norepinefrina."

Daljnja istraživanja pokazat će postoji li neko optimalnije vrijeme za vježbu: istraživanje se nije pozabavilo usporedbom uspješnosti pamćenja u osoba koje bi vježbanje započele dva ili šest sati nakon učenja što će se svakako ispitati u nekim budućim fazama istraživanja povezanosti vježbanja i pamćenja.

L.B./izvor: Huffington Post
foto: Shutterstock


vježbanjeistraživanjeneurotransmiteridugotrajno pamćenjeGuillen FernandezCurrent BiologyKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se