Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Je li bolja metropola ili manji grad u Dalmaciji? Studentica otkrila koje su prednosti i mane studiranja u oba grada

MojFaks | Nakon predavanja, 30.04.2019. Je li bolja metropola ili manji grad u Dalmaciji? Studentica otkrila koje su prednosti i mane studiranja u oba grada

Kako je studirati u jednome od najljepših turističkih odredišta na Jadranu, a kako u glavnome gradu Hrvatske? Studentica koja je imala priliku studirati u gradu Zadru i Zagrebu otkrila nam je sve detalje te prednosti i mane života u oba grada.

Zadar svakako ima manji broj stanovnika te površinu za razliku od Zagreba što je prednost. Puno se lakše i prije snađete. Udaljenost do svakog odredišta je otprilike 15 minuta pješke, dok u Zagrebu imamo sasvim drugu priču. Zagreb je juriš od tramvaja do busa, busa pa tramvaja i još malo pješke. Ima i Zadar buseva – ukupno 10 linija. Financijski gledano, godišnji pokaz u Zadru košta samo 20 kn što je za studentski džep i više nego poželjna karika. U Zagrebu je 100 kn mjesečno što i dalje nije preskupo, ali jasno nam je koja 'cifra' više pristaje studentskome budžetu. Glavni grad nam, pak, s druge strane, nudi puno više mogućnosti za slobodno vrijeme studenata uključujući kafiće, noćne klubove, shopping centre, razne aktivnosti i sl. Zadar zasigurno zaostaje za time. Izbor kafića je solidan, a noćnih klubova siromašan. Svega par klubova u kojima je uglavnom uvijek ista ekipa. Plus za Zadar su prekrasni kafići tik do mora uz koje imate priliku gledati najljepše zalaske sunca.

Izvor: unist.hr

Ako se u Zagrebu zaželite mediteranske klime i osjetite nostalgiju za ljetom, uvijek možete posjetiti i popiti kavu u nekoliko kafića koji se nalaze uz zagrebačko "more" - Jarun ili Bundek. Zadar ima samo jednu menzu; reklo bi se – jednu, ali vrijednu! I jednu malu menzu. Mala menza nudi fast food opcije za one koji na putu do stana žele ugrabiti pokoji sendvič, piletinu i krumpiriće ili hamburger. Zagreb, s druge strane, nudi bezbroj mogućnosti studentske prehrane, od brzih menza pa sve do standardnih koje nas podsjećaju na maminu ili bakinu domaću kuhinju.


Tijekom godine u metropoli je veći izbor studentskih poslova, a u Zadru poslovi cvjetaju tijekom turističke sezone


Također, Zagreb tijekom akademske godine nudi pregršt studentskih poslova za poboljšanje džeparca, dok se u Zadru nudi nešto manji izbor poslova tijekom akademske godine, ali u vrijeme predsezone i sezone sve vrevi od ponuda poslova. Savršena mogućnost da tijekom akademske godine potražite i sezonski posao na svakom koraku. Uz to, akademske su mogućnosti veće u Zagrebu. Veći je izbor fakulteta i usmjerenja te ima više prilika za napredak. U svakome trenutku možete i volontirati te honorarno raditi te steći dodatno iskustvo. Većina projekata, konferencija, izlaganja i radionica odvija se upravo u Zagrebu stoga je to dodatni plus.

Izvor: Pexels @valeriaboltneva

Financijsko stanje nešto je lagodnije u Zadru nego u Zagrebu. Zagreb je puno skuplji što se tiče studentskoga života. Cijena stanarina dostigla je otprilike istu cijenu, a režije su nešto skuplje u Zagrebu. Grijanje je dosta skuplje u Zagrebu jer u Zadru grijanje nije ni potrebno veći dio godine. Buru nećemo uračunati u ovo.

...Beton - cajke - monotonija: Studenti opisali hrvatske gradove u kojima studiraju - u samo TRI RIJEČI...Sve u svemu, divno je iskustvo biti jedan djelić oba grada. Svaki od njih ima svoju dušu, a studentski život pod okriljem zadarskoga sunca i zagrebačkih nebodera jedno je od najdragocjenijih vrijednosti koje će jednoj studentici zauvijek ostati urezani u sjećanje.


V.S.
foto: Pixabay


zagrebzadarstudentski životKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se