Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Zdrava, eko i totalno drugačija: Čokolada studenata zagrebačkog PBF-a ide u London

MojFaks | Nakon predavanja, 08.11.2017.Zdrava, eko i totalno drugačija: Čokolada studenata zagrebačkog PBF-a ide u London

U Londonu će 21. i 22. studenoga biti održano međunarodno natjecanje studentskih ekipa u izradi eko-inovativnih prehrambenih proizvoda. Hrvatsku će predstavljati peteročlana ekipa Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu.

U ovom se timu nalazi 25-godišnja Varaždinka Marta Keškić koja se, zajedno s kolegama Lucijom Galić, Nikolinom Marinčić, Tomislavom Martinovićem i Matijom Moharićem, na hrvatskoj inačici natjecanja Ecotrophelia 2017. na PBF-u u Zagrebu predstavila s čokoladom s dodatkom proteina, ječma i aronije i u konkurenciji četiri ekipe odnijela pobjedu i zasluženo osvojila put u London.

"Na natjecanje smo se prijavili kako bismo potaknuli ekološku održivost i na tržište plasirali proizvod za koji postoji potražnja i interes određene skupine", ističe Marta te dodaje da bi njihova čokolada Pro28 najprije mogla zanimati osobe koje drže do svog zdravlja i prehrambenih navika te se bave fizičkom aktivnošću.

...Studentice osmislile najzagrebačkiju narukvicu - omiljeni suvenir turista i zaljubljenika u Zagreb...


Žiri je ocjenjivao okus proizvoda, izgled, ambalažu, marketinški plan i ekoinovativni aspekt, a najviše ocjene u svemu osvojila je upravo Martina ekipa.


foto: estudent.hr

"Najzanimljiviji sastojak naše čokolade je pivski ili ječmeni trop, koji prehrambena industrija do sada nije upotrebljavala ili komercijalizirala. Pivski trop je, naime, nusproizvod kod proizvodnje piva jer, ukoliko se on adekvatno ne zbrine, može predstavljati veliku ekološku prijetnju za okoliš. Upotrebljavali smo i trop aronije, koji je nusproizvod kod proizvodnje soka. Trop aronije bogat je antioksidansima, a zajedno s antioksidansima iz čokolade doseže više od 11400 µmol TE/g, što je i više od potrebnih dnevnih količina za ljudski organizam. Udio proteina u čokoladi iznosi 28 posto, dok udio željeza zadovoljava 19 posto dnevnih potreba prosječnog čovjeka. Kod ambalaže smo također vodili računa o okolišu te smo upotrijebili PLA, koji je jedan od najnovijih polimera prisutnih na tržištu. Treba mu samo dvije godine za razgradnju u prirodi", napominje Marta.

Put od ideje do konačnog proizvoda trajao je pola godine, a najveći problem u cijelom procesu bio je, ističe Marta, nedostatak financija.

...Idealan snack kad nemate vremena za ručak: Studentice od ostataka hrane napravile hit kekse...


"Čak 80 posto financirali smo sami uz pomoć roditelja. To je nedopustivo za organizaciju samog natjecanja, jer u drugim zemljama koje organiziraju Ecotrophelia natjecanje pobjednici dobivaju i novčanu nagradu. Mi smo dobili poklon pakete partnera natjecanja, no definitivno bi nam dobro došla financijska injekcija", priznaje.

U Londonu ih očekuje jaka konkurencija. Natjecat će se dvadesetak ekipa iz cijele Europe, no šanse za pobjedu uvijek postoje.

...[FOTO] Što se događa s menzom PBF-a? Naručio i platio kranjske – a na tanjuru dobio ovo! Student tvrdi da je hrana sve gora...


"Ne želimo trčati pred rudo. Naravno da možemo pobijediti, ali konkurencija na natjecanju je izrazito jaka. O jačini natjecanja dovoljno govori i sama činjenica da će u žiriju biti predstavnici najutjecajnijih svjetskih kompanija kao što su Nestle, Campden BRI, Auchan Group i drugi. Velik izazov predstavlja i činjenica da ekipe iz ostalih europskih zemalja dolaze s budžetima od nekoliko tisuća eura koje osvajaju na nacionalnim natjecanjima, dok mi najveći dio svega financiramo iz vlastitih sredstava. Tu smo odlučili uzeti stvar u svoje ruke i sada intenzivno tražimo donatore, pravne ili fizičke osobe, županije i gradove odakle potječemo, da pokažu podržavaju li prave vrijednosti koje će omogućiti mladima da grade svjetliju budućnost i ostvare potencijale", zaključuje za kraj Martina.

Više pročitajte ovdje.

L.B./izvor: Varaždinski.hr
foto: estudent.hr


PBFnatjecanječokoladaPro28studentiMarta KeškićKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se