Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Zdrave navike koje bi svaki student trebao 'prošvercati' u svoj natrpani raspored

MojFaks | Nakon predavanja, 01.11.2016.Zdrave navike koje bi svaki student trebao 'prošvercati' u svoj natrpani raspored

Natrpan raspored je jedan od razloga zašto zanemarimo unos dovoljnog broja vitamina u tijelo, vode i drugih prijekopotrebnih tvari. Koliko god zauzeti bili, treba zapamtiti jedno: moguće je 'prošvercati' zdrave navike u svoj život.

Iako će neki reći da "studenti ionako ništa ne rade osim što bulje u te laptope i mobitele", svi mi koji smo studirali znamo da to nije istina. Isto se odnosi i na trenutne studente jer cjelodnevna predavanja, studentski poslovi i izvršavanje studentskih obaveza nije posao za par sati, nego za cijeli dan.

No, kako s takvim rasporedom ostati zdrav ili barem donekle zdrav? Članci na internetu će uglavnom tvrditi da je ključ u vodi te da ju ne pijemo dovoljno dok će u drugima pisati da će šareni tanjur odraditi taj, zdravi posao.

Nisu ti savjeti loši, ali studenti ipak trebaju nešto konkretno, a ovo su navike koje treba steći:

Za početak, slijedi klasik: vodu držite blizu!


•    Vodu trebate držati doslovno svuda gdje se često nalazite, bez obzira na to radi li se o predavaonici ili poslu. Možda bi bilo najbolje da je uvijek u ruksaku ili torbi.
•    Ako pijete kavu iz termosice bilo bi dobro da ju nakon korištenja operete i napunite vodom kako biste se mogli stalno hidratizirati.
•    U slučaju da već imate tu naviku s bocom vode, pobrinite se da ste ju tri puta dnevno napunili i naravno popili.


foto:Shutterstock

Kuhajte više za večeru i napravite plan obroka!


•    Kada budete kuhali obrok za večeru pobrinite se da skuhate pinkicu više nego inače. Ostaci večere mogu poslužiti odlično za brzinski ručak sutra dan u pauzama od predavanja.
•    Osim toga, ovo je odličan način izbjegavanja pripreme ručka ujutro kao što mnogi rade.
•    Planiranje obroka vas može uvesti u red i spriječiti da donosite neke nezdrave izbore što se tiče hrane, a uz planiranje, nećete niti preskočiti obrok. Ili barem ne biste trebali.

Jutarnja tjelovježba glavu čuva!


•    Tjelovježbu je dosta teško ugurati u gusti raspored pa je zato to najbolje obaviti ujutro, početkom dana.
•    Pokušajte se probuditi pola sata ranije nego inače te odite na trčanje, brzo hodajte, vozite bicikl ili nešto sasvim drugo. Bitno je da se krećete.
•    Ako tijekom dana trebate ići na više mjesta, primjerice do knjižnice pa opet do fakulteta i slično, uvijek možete označivati mjesta na kojima ste bili i na koja morate ići i to pješice.

Isprobavanje novih stvari u teretani je poželjno!


•    Radite naizmjenične vježbe umjesto krakte pauze koju uzimate, a to će vam ujedno i skratiti vrijeme.
•    U mnogim teretanama nudi se i Zumba, fitness i mnogi drugi programi koji traju po sat vremena, a nije istina da nemamo barem jedan sat u tjednu za naše tijelo.
•    Nemojte bježati od sprava i utega te svakako zatražite savjet trenera u teretani.

Ivana Petrić
foto: Shutterstock


zdrav životvježbanjerasporedzdrave navikeKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se