Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Život nakon faksa: 7 paničnih faza kroz koje ćete proći kad donesete diplomu kući

MojFaks | Nakon predavanja, 10.05.2018.Život nakon faksa: 7 paničnih faza kroz koje ćete proći kad donesete diplomu kući

Nekima je ovo posljednja godina srednje, a drugima pak faksa. I dok čekate tu obranu diplomskog rada i svečanu dodjelu diploma, nemoguće je ne zapitati se – što nas čeka nakon svega toga?

Život nakon faksa puno je drugačiji. Ako mislite da će biti kao nakon mature i norijade kad ste plakali jer se odvajate od najboljih prijatelja iz srednje, donekle ste u pravu. Osim što će biti puno teže i ozbiljnije.

...'Što ćeš s tim kad završiš?': Studenti nam otkrili koje fakultete u Hrvatskoj smatraju beskorisnima...


Nakon faksa čekaju vas mnoge teške i ozbiljne odluke: traganje za poslom, zatvaranje financijske konstrukcije na način da vam omogući samostalnost, razmišljanje o automobilu, vlastitome stanu, obitelji... Možda vam ove stvari sada izgledaju kao da su svjetlosnim godinama daleko, ali pričekajte dan prvog zaposlenja i prisjetite se ovoga nakon par godina kad se odjednom nađete u banci, okruženi ponudama za štednje, mirovinsko, kredite...

Činjenica je, zabave će odsad u životu biti manje. Ok, možda ne manje, ali će svakako biti drugačija...U svakom slučaju, ovo je nekoliko faza kroz koje ćete najvjerojatnije proći jednom kad shvatite da vam fakultetski mail više ne radi i da je napokon gotovo.

Napokon je gotovo!


Slijedi šok: odjednom vas preplavljuje mješavina osjećaja olakšanja što je napokon gotovo i straha i tjeskobe jer ne znate što ćete sada sa svojom diplomom, do kad se morate prijaviti na burzu, što sa zdravstvenim... Dobrodošli, odsada vas do kraja života čeka rješavanje ovakvih problema.

...'Plakala sam, a onda otišla na rakiju': Studenti otkrili kako je izgledao njihov zadnji ispit na faksu...


Ma ne može biti gotovo! Ili?


denial


Nakon šoka ide lagano nijekanje: ma nema šanse da je stvarno gotovo s najboljim periodom vašeg dosadašnjeg života. Ma vidjet ćete se s kolegama, otići još koji put u omiljeni kafić kraj faksa, možda upisati postdiplomski? Bilo kako bilo, vaši roditelji znaju – sad je vrijeme da se aktivirate i počnete tražiti posao ili staž, pripravništvo...što god se nudi.

...Od spavanja do čišćenja: Stvari koje nam postanu važne tek kad završimo faks...


Je li zbilja, zbilja gotovo?


Nakon nijekanja dolazi zbunjenost. Odjednom više niste dio kolektiva koji je bio vaš dom zadnjih pet godina. Zgrada fakulteta izgleda vam tako strano, isključene su vam sve korisničke lozinke, nema čitanja foruma, ulaska u studomat... Kojim putem krenuti? Koji je vaš prvi korak? Pitanja se roje, a čini vam se kad da vam nitko ne može dati odgovor.

Jbg, stvarno je gotovo... (ljutnja)


Ljuti ste, ogorčeni, zamjerate prijateljima koji su otputovali u inozemstvo, nastavili s poslijediplomskim, možda samo uzeli slobodnu godinu pa putuju i zezaju se jer si to mogu priuštiti...

Gotovo, treba krenuti dalje... (rezigniranost)


Napokon prihvaćate da je vrijeme za krenuti dalje. Nakon durenja, spavanja do podneva i plakanja u mraku svoje sobe, dolazite do spoznaje da napokon trebate krenuti i poduzeti neke konkretne i produktivne korake. I to je prvi od njih – napokon osjetiti poriv da ustanete s kauča i pokrenete se, ma u kojem smjeru.

...Kad ti je jedini posao učiti: Pitali smo mlade s diplomom što im nedostaje kad se sjete faksa...


Gdje su nestali svi moji prijatelji?


Zauvijek sami...nema više tuluma srijedom, odlaska na kavicu prijateljima u susjedni paviljom, tandrkanja po gitari bilo kad, samo da je lijepo vrijeme i slobodna klupica u dvorištu... Odsad će druženja postati rjeđa i morat ćete uložiti više organizacijskog truda za uskladiti svačije obaveze.

Uzdah...ok, vrijeme je za traženje posla...


lonely


Ništa ne pada s neba i ništa se neće dogoditi bez vaše inicijative (sve ostalo su filmski scenariji). Vrijeme je da stisnete zube i počnete tražiti posao, ma koliko demotivirajuće vam to bilo. Činjenica je da ćete najvjerojatinije, kao i većina drugih, raditi od 9 do 17. Postoji mnogo načina da uredite život tako da i dalje uživate u njemu. Ali do toga ćete doći jednom kad krenete...

L.B./foto: Pixabay


nakon faksaživot nakon diplomeKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se