Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Dosada na faksu odvela ih putem magije: Zagrebački studenti Luka i Domagoj imaju neobične hobije

MojFaks | Nakon predavanja, 17.07.2017.Dosada na faksu odvela ih putem magije: Zagrebački studenti Luka i Domagoj imaju neobične hobije

Ono što nas u slučaju magije i balansiranja predmetima posebno intrigira je doza mističnosti, ali i egzotičnosti koja se uz ove aktivnosti vezuje jer se ne bave baš svi takvim stvarima. Upravo žongliranjem i iluzijom bave se studenti Luka i Domagoj, a kako kažu, s tim su krenuli iz dosade.

Luka Vukmirović je na petoj godini Fakulteta strojarstva i brodogradnje, a njegova ljubav prema trikovima i iluziji rodila se baš kada je upisao fakultet. Kaže da mu se prije tri, četiri godine nije dalo pretjerano učiti za ispite pa je kao i obično "zujao" internetom te naučio sve države svijeta, ali i poneki trik s kartama pa je tako uplovio u vode svoje mađioničarske karijere.


Luka je svoju karijeru s iluzijama počeo u Muzeju Iluzija, a Domagoj svoje žonglerske sposobnosti pokazuje na ulici samo kada ga prijatelji nagovore... foto: Muzej Iluzija/privatna arhiva/Pixlr

Sličan scenarij s dosadom iz koje se rađa kreativa, proživio je i Domagoj Oreški koji je na drugoj godini matematike na zagrebačkom PMF-u. Domagoj se bavi žongliranjem, a tvrdi da je sve počelo jedne davne dosadne subote kada je s tatom na Discovery kanalu gledao emisiju 'Time Wrap' u kojoj se našao i jedan žongler. Pitao je tatu kako to žongler uspijeva, a on mu je odgovorio da pokuša i on s tri teniske loptice pa će dobiti pet kuna. U početku mu nije išlo, ali mu je s vremenom postalo zabavno i odlučio je naučiti žonglirati.

Svoj neobičan hobi pokazali su prošle godine u showu Supertalent, ali nisu sigurni hoće li se time "profesionalno" baviti


Ono što ove dečke, osim neobičnog hobija veže, jest njihov nastup na showu Supertalent 2016. godine. Obojica su ušli u polufinale jer su svojim trikovima impresionirali žiri. No, bez obzira na to što su uspješni u svojim hobijima, i dalje nisu sigurni hoće li se time baviti i u budućnosti. Svoj put popločen trikovima Luka je počeo poslom u Muzeju iluzija i to na nagovor prijateljice."Niti dvije godine nakon što sam naučio prvi trik otišao sam u posjet Muzeju iluzija čim su ga otvorili (drugi dan) i prijateljica me nagovarala da njima u Muzeju pokažem nešto, naravno da sam se protivio toj ideji misleći si 'što ja kao jedan dečko koji zna pet trikova mogu pokazati ljudima u Muzeju iluzija'. Uspjela me nagovoriti, pokazao sam im dva ili tri trika, igrom slučaja tamo je bio vlasnik rekao je da sam odličan, tražio me broj telefona i u biti sam tako počeo onako zapravo", prepričava Luka te kroz šalu dodaje da je to prvi put da se njegova povodljivost isplatila.

...Dečko koji je ukrotio vatru: opasan hobi pretvorio u unosan studentski posao...


Budući da se Domagoj u žonglerstvo zaljubio još kao dijete, kaže da mu nije bilo lako i kada je tati prvi put nakon vježbanja htio pokazati kako balansira s lopticama. Spominje i mentalnu blokadu zbog koje su mnogi obeshrabreni kada žele krenuti s ovim zanimljivim hobijem.

"Isprobavao sam žongliranje vani neko vrijeme kao dijete kada mi je tata predložio da vježbam, no nikako da napravim više od tri, četiri ili pet izbačaja. Mentalna blokada tu nastaje jer nije prirodno imati više loptica negoli ruku. I kada sam mu htio unutra pokazati da sam uspio izbaciti nekoliko puta, opet mi nije išlo čak ni to. Ali mi je bilo prezabavno, i odlučio sam naučiti to. Kada sam naučio nakon par dana da mogu baš jako solidno i koliko god dugo (pa čak i bez gledanja u njih), išao sam na trikove. Pa za mjesec i pol na četiri loptice. Pa za četiri mjeseca na pet. I tako dalje sve do današnjeg nivoa", otkriva Domagoj.


Domagojeva žonglerska izvedva na polufinalu showa Supertalent HrvatskaLukini trikovi oduševili su žiri i ušao je u polufinale Supertalenta prošle godine

Dok se spremao za Supertalent Luka je na vježbanje trikova trošio dva do tri sata dnevno te kaže da je to neko maksimalno utrošeno vrijeme. Ponudu za posao u struci za sada ima, ali ipak ne želi do kraja otpisati ni iluziju kao neku buduću karijeru i posao kojim bi se mogao baviti. Bez obzira na to što će se u budućnosti dogoditi, tvrdi, do kraja života imat će zanimljiv hobi. S druge strane, Domagoj još od vrtića želi postati učitelj matematike te žongliranje smatra samo hobijem. K tome, ističe da ima više hobija pa misli da će iz svakog od njih izvući nešto na čemu će moći pokazati što može.

Ima li u Hrvatskoj "kruha" od žongliranja i trikova?


Domagoj svoje žonglerske sposobnosti ne pokazuje tako često u javnosti, na ulici žonglira tek kada ga prijatelju nekako nagovore. Žonglira uglavnom za sebe i za publiku na YouTubeu. Nastupa vrlo rijetko, primarno jer, tvrdi, nema nekih dobrih događanja dovoljno dobro organiziranih da se žongliranje predstavi kao nešto ozbiljno, a ne ulično cirkusiranje. Kada je riječ o iluziji, Luka nema jednu iluziju koja mu je draža od druge. Najdraže su mu one koje ne završavaju onako kako je on očekivao pa ga ponovno fasciniraju da gotovo i sam povjeruje da čarolija postoji.

...Luk i strijela kao način života: Ovi studenti u bitkama pobjeđuju Turke...


...Gejmaju, šminkaju se, daju savjete: Upoznajte domaće studente YouTubere...


No, kada govorimo o zaradi, čini se da ni jedan od ova dva studenta ne bi dobro živio od svog hobija. Dok Luka za sebe tvrdi da je još uvijek amater i da je luksuz platiti mađioničara, a napominje da u Hrvatskoj nema puno mjesta za luksuz, Domagoj čvrsto stoji pri tvrdnji da se kod nas ne može živjeti od žongliranja."U Hrvatskoj je očajna situacija glede toga. Zovu te na festivale, a pritom ti ni ne nude honorar, već ,'priliku da se eksponiraš za budućnost i da radiš na šešir'. To je još jedan od razloga zašto ne volim nastupati. Primjerice, u Austriji su gotovo idealni uvjeti za žongliranje. Tamo, uz dostatnu organizaciju, možeš zarađivati i po 20 000 eura mjesečno samo od žongliranja. Poznam jednog žonglera iz Austrije koji mi je dobar prijatelj i ujedno i svjetski rekorder koji putuje sa svojom grupom 'Jonglissimo' po svijetu, rade high-tech vizualizacijske predstave i masovno ih plaćaju. Zovu ih automobilske, korporacijske, jako velike kompanije, koje, naravno, imaju brdo novaca", otkriva nam Domagoj ovaj zanimljiv podatak.Za kraj, Luka nam je rekao da iluzija nastaje kad se dogodi nešto neočekivano jer ljudski mozak je navikao tražiti prečice i zaključivati unaprijed, zato kad se dogodi nešto što nije skladu s onim što mislimo da je ispred nas, dolazi do iznenađenja. Iza tog trenutka, poteza ili procesa koji je doveo do iznenađenja se skriva iluzija pa je u tome sva ljepota trikova. Žongler Domagoj se osim balansiranjem s više predmeta u zraku bavi i pisanjem knjiga, plesom te je osmislio sport imena "svop".

Lukine cool trikove možete pronaći na poveznici Facebook stranice "Brada Magic", a Domagoja na YouTube kanalu.

Ivana Petrić
foto: Muzej iluzija/privatna arhiva/Pixlr


žonglermađioničariluzionistžongliranjestudentiKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se