Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Ljeto prije prvih predavanja je NAJBOLJE i NAJDULJE u životu – hoće li ove godine maturanti ostati bez njega? Evo što bi sve mogli propustiti…

MojFaks | Postani student, 21.04.2020.Ljeto prije prvih predavanja je NAJBOLJE i NAJDULJE u životu – hoće li ove godine maturanti ostati bez njega? Evo što bi sve mogli propustiti…

Studenti se prisjećaju najdužeg, i prema njihovim riječima, najljepšeg ljeta nakon završetka srednje škole, a prije početka studentskoga života. Provjerili smo kako su ga proveli...

Učenicima završnih razreda srednje škole, nakon što se prašina oko mature slegne i konačno upišu fakultet, slijedi najduže i najbezbrižnije ljeto prije početka studentskih dana. Najduže i najbezbrižnije ljeto ovogodišnjim maturantima ne zvuči baš izgledno jer ih ova školska godina nije previše 'mazila'. Već ih je štrajk prosvjetara uzdrmao, a sada još i obustava nastave, odnosno njezino održavanje na daljinu. Nezadovoljstvo iskazuju od samih početaka obustave fizičkog tipa nastave, a njihov revolt odzvanja cijelom državom jer zahtijevaju da se onaj najvažniji ispit u njihovom obrazovanju - ispit državne mature - prilagodi okolnostima ili čak odgodi u potpunosti.


...Na kraju školske godine ipak se neće nositi pidžame? Povratak u 'prave' učionice, ali samo za jednu skupinu učenika!...


Ministrica Divjak najavila je već da odgode mature zasigurno neće biti, a službeno je potvrdila period trajanja ispita državne mature u periodu od 8. do 29. lipnja. Prijave na fakultete u sustavu Postani student traju do 20. srpnja, a službenih informacija o prijemnim ispitima na fakultetima još uvijek nema. Norijada za maturante službeno je odgođena, a hoće li li zbog ove izvanredne situacije otpasti ili se drastično skratiti i poslovično najduži ljetni praznici? Ne preostaje nam drugo nego pratiti daljnji tijek situacije s obzirom na razvoj epidemiološke situacija u državi.

...NIŠTA OD MATURE PRIJE LJETA? Obilježena generacija: 'Ovogodišnje maturanate treba ocijeniti drugačije od ostalih'...


S obzirom na to da se dovodi u pitanje ovogodišnje mirno ljeto i ljetni praznici ovogodišnjim maturantima, u razgovoru za naš portal studenti domaćih fakulteta nostalgično su se prisjetili svojeg genijalnog ljeta nakon završetka srednje i prije početka faksa. Kako su nam pojedini otkrili, to je jedno od najbezbrižnijih i najljepših perioda u njihovom životu.

Ljeto koje traje 3 mjeseca, a ti samo "odmaraš mozak"


Student Tin iskoristio je najduže ljeto nakon srednje na najbolji mogući način. Nakon što je riješio sve formalnosti na novoupisanom fakultetu, odlučio je raditi, a nakon toga pošteno odmoriti sve do početka faksa. Ljeto u trajanju od 3 mjeseca (od srpnja do listopada) ne zvuči nimalo loše.

"Negdje su cca 13.7. došli rezultati matura i tek tada je matura ostala iza mene pa je ostalo još samo obaviti formalnosti upisa na fakultet. Nakon toga nekih mjesec i pol radio sam preko studentskog ugovora, onda je slijedilo more i vikendica i došao je i taj 3.10.2016. i prvi dan faksa, a ostalo je povijest (smijeh). Zapravo mi je to ljeto do sada bilo najduže jer sam praktički od objave rezultata do početka faksa odmarao 'mozak' u smislu učenja i rada", prisjeća se Tin, a nadodaje da ne mora samo ljeto nakon završene srednje škole biti najdulje, već svako ljeto i kasnije na fakultetu može biti "najduže ljeto" ako se polože svi ispiti na ljetnome roku.

foto: Shutterstock

"Također se i sjećam da smo svi jedni drugima čestitali upis na fakultet, ali isto tako smo na neki način bili potišteni i tužni što neki naši kolege nisu upisali fakultet ili pak nisu odmah položili maturu. No i oni su se brzo snašli i ne kasne puno za nama", nadodao je još ovaj student.

Studentica Edukacijsko-rehabilitacijskoga fakulteta prisjeća se toga ljeta kao poštene rehabilitacije prije početka faksa. "Ljeto prije prve godine faksa je bilo najopuštenije. Nakon ogromnog stresa mature i straha od budućnosti dobro i dugo sam se rehabilitirala na moru, bavila se sportom, istraživala o svom novom dijelu života, onom studentskom", otkriva ona.

"To ti je zadnje i najduže ljeto koje ćeš ikad imati"


Najduže ljeto valja dobro iskoristiti i upotpuniti raznoraznim aktivnostima prije nego li odletite u studentska staništa. Tako se studentica Filozofskoga fakulteta prisjeća ovog najdužeg ljeta s velikom nostalgijom, ali i lijepim sjećanjima.

"Znam da su mi svi govorili iskoristi ovo ljeto, to ti je zadnje i najduže ljeto koje ćeš ikad imati. Zapravo, najduže je i bilo. Povodila sam vrijeme sa svojima maksimalno s obzirom na to da sam odlazila na jesen na faks u drugi grad, osobito sa sestrom koja je tad rodila i to mi je bilo jedno najljepše iskustvo i dodatno povezivanje. Naravno, tu su i prijatelji s kojima sam se puno družila, ali sam i išla u auto-školu pa mi je i to nekako dosta vremena oduzelo", otkrila je Ema.

foto: Shutterstock

Ono kad nakon 12 godina školovanja praznici traju, traju i traju. Ovaj osjećaj dobro je poznat studentici Katarini koja je, prema svemu sudeći, to ljeto istinski uživala jer još tada nije imala nikakvih briga u vezi samostalnoga studentskoga život, a ni zamki koje pruža sloboda takvoga života.

"Najstresnije, ali i najbolje razdoblje ikad. Nakon 12 godina školovanja praznici su trajali i trajali, a onda još malo trajali, predobro. Nisam znala kaj me čeka, al' mislim da smo znali uživati i iskoristiti to vrijeme za sve kaj nam je tad 'trebalo', bilo bitno. Neiscrpno izlaženje i fakat mislim da smo se tad puno družili. Da smo imali para, možda bi i putovali dalje od Murtera, al' nema veze, ništa nam nije nedostajalo. Još uvijek nismo imali brige koje dođu uz samostalni život i zamke koje nudi sloboda studentskog života. Lijepo", jednom je riječju zaključila svoje prisjećanje na najbolje ljeto studentica Katarina.

Nostalgičnim prisjećanjima studenata na njihovo najduže, najbezbrižnije i najbolje ljeto, prizivamo da i ovogodišnjim maturantima ljeto bude upravo takvo!

V.S.
foto: Shutterstock


maturantistudentibrucošiljetoljetni praznicisrednja školafaksupisnafakultetupisifakspostanistudentKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se