Mojfaks.hr u Vijesti

10 stvari koje moraš znati prije pisanja završnog rada

I dok neki studenti šalju i brane svoje završne radove, drugi tek kreću u bitku...

18. lipnja 2015 16:49
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Ako te ovog ljeta čeka pisanje završnog rada, vjerojatno razmišljaš samo o tome i kako ga napisati. Iako si možda predao/la sinopsis ili okvirnu temu, zapravo nemaš pojma kako napisati 30-ak stranica diplomskog rada. Teški su dani pred tobom!



Da bi olakšao/la te teške dane, pročitaj ovih nekoliko savjeta koji će ti pomoći prije i tijekom pisanja svog završnog rada – krune dosadašnjeg studiranja.


#1 Počni raditi čim ti mentor odobri ili prihvati temu. To se može dogoditi baš prije ljetnih praznika ili kasnije u godini, ali bez obzira na to – trebat će ti dosta vremena da završiš s pisanjem. Nemoj čekati zadnji čas jer na taj način riskiraš lošiju ocjenu na obrani.



#2 Upoznaj svog mentora, a po mogućnosti i osobe koje će ti biti u komisiji (ako ti mentor želi reći o kome se radi). Ovi ljudi mogu ti biti neprocjenjih izvor nformacija, inspiracije i podrške. Poštuj njihove komentare i kritike – nemoj ih shvaćati suviše osobno jer su na tvojoj strani. Nemoj im zaboraviti zahvaliti – bilo u radu ili na obrani.



#3 S druge strane, ako ti mentor ne bude poklanjao dovoljno pažnje, interesa ili na neki drugi način bude nekorektan – zatraži izmjenu mentora.



#4 Šizit ćeš. Pucati po šavovima. Plakati. Urlati. Smijati se ili sasvim odustati. Tvoj završni rad najvažnija je stvar koju si dosad morao/la napraviti (što se akademskog obrazovanja tiče) i samim time je i najstresnija. Zapamti da su sve te rekacije prirodne i normalne i da će ti malo junkfooda i koja epizoda omiljene serije pomoći.



#5 Tehnologija će ti biti najbolji prijatelj i najgori neprijatelj. Na internetu možeš pronaći beskraj materijala, knjiga, skripti i radova, aplikacija koje će ti pomoći s pisanjem i organizacijom vremena, ali zapamti da ti se računalo može i srušiti, pobrati neki virus ili jednostavno prestati raditi. Budi spreman/na na sve! Radi back-up podataka, čuvaj rad na nekom cloudu koji ti je dostupan ulogiravanjem s bilo kojeg računala (Dropbox ili Google Drive) i osiguraj se na vrijeme.



#6 Završni rad okupirat će ti mozak čak i dok šećeš, spavaš, družiš se s prijateljima. Čak i dok ne radiš na njemu, mislit ćeš na njega. I definitivno ćeš ga sanjati!



#7 Tvoje zdravlje je jako važno, ali ukoliko se ne pripremiš lako ćeš ga narušiti. Jedi zdravo, spavaj koliko trebaš i pij puno tekućine. Nemoj osjećati grižnju savjest ako ti u procesu zatreba slobodan dan ili dva kako bi odmorio/la od svega.



#8 Tvoja obitelj i tvoji prijatelji trudi će se djelovati zainteresirano, ali istina je da će vjerojatno htjeti razgovarati i o drugim temama. To ti može zazvučati okrutno, ali to su trenuci kad se malo možeš mentalno udaljiti od pisanja rada stoga ih prigrli bez zadrške. Vole te, ali ih tvoj rad baš i ne zanima...



#9 Printanje i uvezivanje završnog rada koštat će te više nego nekoliko pića u Sidru ili neko drugoj omiljenoj studentskoj rupi.



#10 Kad ga napokon predaš, shvatit ćeš da se sav trudi isplatio. Budi ponosan/na to što si postigao/la i primjereno proslavi (može i s tjedan dana spavanja u komadu).



Sretno!

L.B./izvor: Studential.com
foto: seniorthesisproblems.tumblr.com

Još vijesti