Mojfaks.hr u Vijesti

11 stvari koje pišeš u molbi za posao (a misliš nešto sasvim drugo)

Traženje posla nikad nije jednostavan zadatak, a možda je najgori dio pisanje životopisa i molbe koju uz njega prilažeš u nadi da će te veliki bogovi - budući poslodavci - pozvati na razgovor.

24. rujna 2015 14:25
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Osjećaš li se očajno? Odvažno? Nedovoljno kompetentno? Bez obzira na tvoje emocionalno stanje prilikom traženja posla, treba reći što svi zapravo mislimo kad pišemo te nesretne molbe za posao pokušavajući pronaći onaj savršeni.



* Što pišeš: "Poštovani/a" (ili ako pišeš na engleskom "To Whom it May Concern")
* Što zbilja misliš: "Ne znam ti ni ime, ali savršeno sam siguran/na da je ovo zrel i ispravan način započinjanja komunikacije."



* Što pišeš: "Moje ime je (umetni svoje ime) i ja sam (umetni najdulji naziv svoje titule i zvanja) na (umetni naziv svog fakulteta).
* Što zbilja misliš: "Ovdje se valjda moram predstaviti, zar ne? Mora zvučati pametno. Da dodam i onaj dodatni studij kojeg nikad nisam završio/la? Hm, možda bolje da doktoriram prije nego počnem pisati neku novu zamolbu za posao."



* Što pišeš: "Marljiv/a sam radnik/ca i uvijek se 100% posvetim zadatku."
* Što zbilja misliš: "Negdje sam pročitao/la da je marljiv/a dobra riječ, a svakako se uvijek u potpunosti posvetim zadatku. Ok, 90% vremena sam 100% posvećen/a. Ok, 50% vremena sam zbilja predan/a. Ovisi što je novo na Facebooku i je li izašla nova epizoda omiljene serije.



* Što pišeš: "Odlično se služim Excelom."
Što zbilja misliš: "Jednom sam napravio/la neku tablicu i nije baš funkcionirala. Nemojte me tjerati da to ponovo radim."



* Što pišeš: "Poštujem zadane rokove i nikad nisam ugrozio/la zadatak koji mi je bio povjeren."
* Što zbilja misliš: "Bit ću budan/na cijelu noć da završim sa zadatkom i biti mizeran/na cijeli sljedeći dan, ali neću vam dati povoda da mi date otkaz."



* Što pišeš: "Vjerujem da me moja strast i motiviranost čine savršenim kandidatom/kinjom za ovaj posao."
* Što zbilja misliš: "Hej, možda i nemam dovoljno kvalifikacija i iskustva, ali jako, jako, jako želim taj posao."



* Što pišeš: "Sanjao/la sam o ovom poslu otkako sam dijete."
* Što zbilja misliš: "Sanjam o ovom poslu otkako sam shvatio/la da posao profesionalnog avanturista i globetrottera nije toliko profitabilan kao što mi se činilo u pubertetu."



* Što pišeš: "Diploma me pripremila na brojne izazove s kojima se znam nositi."
* Što zbilja misliš: "Naučio/la sam kako odrijemati na predavanju. Hoće li to biti moguće i na poslu?"



* Što pišeš: "(Umetni neku općenitu činjenicu o poslu na koji se prijavljuješ) me motivira da se javim i zaposlim u vašoj kompaniji."
* Što zbilja misliš: "(Pronašao/la sam ovaj podatak na vašoj web stranici) pa ga koristim u nadi da će ispasti kao da znam o čemu pričam."



* Što pišeš: "Zahvaljujem što ste me uzeli u obzir."
* Što zbilja misliš: "Molim vas, uzmite me u obzir! Molim vas!"



* Što pišeš: "Srdačno."
* Što zbilja misliš: "Ovo djeluje srdačno, ali valjda ne presrdačno. Točno prava mjera srdačnosti i ozbiljnosti. Toliko sam srdačan/na da ćete me poželjeti u svom uredu, zar ne?"



L.B./izvor: Her Campus
foto: Tumblr

Još vijesti