Mojfaks.hr u Vijesti

11 stvari koje se dogode kad putuješ u inozemstvo

Pripremaš li se za veliko i važno putovanje u neku drugu zemlju? Super za tebe! Svako putovanje otvara ti nove vidike, a neka ti i promijene život. Unatoč romantičnoj slici uživanja na zelenim proplancima Irske ili u austrijskim Alpama, postoje neke situacije s kojima se susretnu svi koji putuju – od prolaznih ljubavnih avantura do momenata kad ti nedostaje obiteljski dom.

19. Siječnja 2015 15:16
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Nemoj reći da te nismo pripremili…

1. Svađe s ekipom s kojom putuješ.

Bez obzira putuješ li s članovima obitelji ili prijateljima, velike su šanse da će ti u jednom trenutku početi ići na živce. Provodit ćete svaki trenutak zajendo (vjerojatno puno više vremena no što ste do sad provodili zajedno) i naučiti sve o čudnima navikama i manama onih drugih. Pripremi se i na trenutke potpunog gađenja i živčanih slomova zbog kojih ćeš se pitati koji te vrag uopće tjerao da s njima isplaniraš putovanje…

Rješenje: Nemoj donositi nagle odluke poput one da ih jednostavno otkantaš i putovanje nastaviš sam/a. To su oni isti ljudi koji su ti se sviđali prije nego što ste krenuli na putovanje, ali ih sada vidiš u jednom novom svjetlu (najvjerojatnije misle isto i o tebi!). Duboko udahni, provedite nekoliko sati odvojeni i preći ćeš preko toga.

2. “Hoću svoju mamicu” trenuci.

Ako je ovo prvi put da putuješ bez obitelji, pripremi se na to da će ti nedostajati. Znamo da sigurno misliš “Nema šanse! Bukirao/la sam ovaj put samo da se odmorim od njih!”, ali hoće, nedostajat će ti. Između momenata guranja u bučnim hostelima, predugih dana i iscrpljenosti svatit ćeš da ih cijeniš i više nego što misliš.



Rješenje: Nemoj rezervirati povratni let ili sjesti u autobus za natrag. Osjećaj da ti nedostaje kuća sasvim je normalan, sve da i 10 puta odeš na putovanje. No, to je samo privremeno! Kontaktiraj ih koliko god možeš što će te podsjetiti da se radi samo o putovanju, a ne preseljenju zauvijek.

3. Zaljubit ćeš se u stranca.

Bez obzira radi li se o turističkom vodiču, nepoznatom strancu/strankinji na Vespi ili recepcioneru u hostelu, tijekom svog duljeg puta u inozemstvo zaljubit ćeš se u nekog stranca. Kao i prva ljubav i ova će biti posebna!

Rješenje: Prigrli ovaj osjećaj, ali nemoj pretjerivati. Preseljenje u drugu zemlju samo da bi izmjenjivala poglede s njim nije baš realistično očekivanje. Ako se između vas nešto zbilja i dogodi – pokušajte ostati u kontaktu. Tko zna što će se dogoditi kad se vratiš kući.

4. Izgubit ćeš se.

Možeš se oboružati svim vodičima na svijetu, ali i dalje ti ne gine malo dobrog starog gubljenja i tumaranja nepoznatim kvartovima. Gledaj na to kao na svojevrsnu inicijaciju u “skitalački život”.

Rješenje: Ne paničari! Uživaj! Kad se izgubiš – otkrit ćeš neke od najboljih destinacija koje ti taj grad nudi. Naravno da ćeš se u jednom trenutku morati organizirati i vratiti natrag u hotel ili hostel stoga je dobro naučiti nekoliko osnovnih fraza kojima ćeš uspješno iskomunicirati koordinate i upute.

5. Wi-Fi znači život!


Bez obzira jesi li u muzeju, restoranu ili javnom wc-u, prvo pitanje uvijek će ti biti: “Imate li wi-i?” Ovo je situacija u kojoj nemaš stalan pristup internetu, bez obzira želiš li slati poruke frendovima ili objavljivati svaku sekundu svog života na Instagramu.

Rješenje: Neka ti tijekom puta mobitel bude na “airplane modu”. Ovako ćeš moći koristiti wi-fi bez da trošiš podatkovni promet pa te kod kuće neće dočekati astronomski računi. Ipak, nemoj trošiti previše vremena surfajući! Pred tobom je čitav novi svijet koji čeka da ga istražiš, nemoj to propustiti osvježavanjem svog Facebook statusa.

6. Razbolit ćeš se.


Ne brini, ne mislimo na neku groznu gripetinu, ali vjerojatno će najviše patiti probavni sustav. Dok se pokušavaš prilagoditi na novu hranu, vodu i vremenhske zone, nemoguće je da tijelo ne reagira.

Rješenje: Ponesi sa sobom tablete za reguliranje probave, provjeri koliko je u zemlji u koju putuješ uputno piti vodu iz slavine i oporavi se nakon “jet lag-a” ukoliko ga osjetiš. Što se brže odmoriš i oporaviš – brže ćeš moći nastaviti s putovanjem i istraživanjem.

7. Mijenjat ćeš planove.


Putovanje je nepredvidljivo. Usporavat će te prepreke poput lošeg vremena, prekrasnog stranca/strankinje ili dugih redova na ulazima muzeja koji će pomrsiti sve tvoje unaprijed stvorene planove.

Rješenje: Zapravo ne možeš mnogo osim opustiti se i prihvatiti sve promjene koje ćeš morati napraviti tijekom putovanja. Ako si kontrol frik – ukalkuliraj i to da ćeš morati isplanirati promjene planova.



8. “OMG izgubio/la sam putovnicu, ostat ću ovdje zauvijek” trenuci.

Pakiraš se i raspakiraš svakih nekoliko dana, važne stvari stavljaš u posebne pretince, mijenjaš torbice i neprstano si u panici. U trenutcima kad počneš pucati jer ne možeš naći putovnicu, sjeti se da su velike šanse da je negdje sigurno pospremljena, toliko dobro da ju ni ti ne možeš naći.

Rješenje: Ako se zbilja želiš osigurati, informiraj se o tome gdje se nalaze ambasade, udahni duboko nekoliko puta i dobro razmisli kad si zadnji put imao/la putovnicu u rukama. Velike su šanse da si ju samo zametnuo/la. Stići ćeš kući, bez brige.

9. Novac, novac, novac…

Bez obzira koliko planiraš, štediš ili trošiš, nemoguće je predvidjeti točne troškove puta. Uz svo to trčkaranje uokolo, ogladnit ćeš mnogo češće i brže, na karte ćeš plaćati i dodatne pristojbe, a ne pomažu niti konverzije u strane valute.

Rješenje: Ako moraš napraviti financijsku konstrukciju, spremi neki iznos i za izvanredne troškove i izdatke.

10. Nauči pakirati samo osnovno

Pogreške kao pakiranje 8 pari cipela za desetodnevno putovanje u Italiju smiješ napraviti samo jedanput! Nakon tvog prvog poduljeg putovanja, postat će ti kristalno jasno što ti sve  - neće trebati.

Rješenje: Nemoj se gristi. Svi uče na pogreškama. Ako si ovaj put pretjerao/la, sljedeći put sigurno nećeš.

11. Izgubit ćeš nešto što jako voliš.

Najdraži par štikli ili torbica jednostavno nisu mogli preživjeti put u tvojoj torbi. Prihvati štetu, prihvati da ćeš nešto izgubiti, a nešto potrgati.

Rješenje: Nemoj nositi omiljene komade bilo čega na putovanje. Znamo da je teško, ali jedini način da osiguraš dug život svojim novim Ray Bankama je da ih – ostaviš kod kuće.

L.B./izvor: Teen Vogue
foto: Shutterstock

Još vijesti