Mojfaks.hr u Vijesti

1200 kuna mjesečno: Objavljen natječaj za 10 tisuća državnih stipendija!

Ministarstvo znanosti i obrazovanja raspisuje javni Natječaj za dodjelu 10.000 državnih stipendija za akademsku godinu 2019.2020. redovitim studentima visokih učilišta u Republici Hrvatskoj.

14. listopada 2019 12:27
1200 kuna mjesečno: Objavljen natječaj za 10 tisuća državnih stipendija!

1200 kuna mjesečno: Objavljen natječaj za 10 tisuća državnih stipendija! Foto: MojFaks

Pravo na državnu stipendiju imaju redoviti studenti upisani na preddiplomskim sveučilišnim studijima, diplomskim sveučilišnim studijima, integriranim preddiplomskim i diplomskim sveučilišnim studijima, kratkim stručnim studijima, preddiplomskim stručnim studijima i specijalističkim diplomskim stručnim studijima i studenti s invaliditetom te studenti koji su pod skrbništvom ili su kao djeca bili pod skrbništvom ili im je priznato pravo na socijalnu uslugu smještaja ili im je kao djeci bilo priznato pravo na socijalnu uslugu smještaja na temelju propisa iz područja socijalne skrbi, koji su upisani na poslijediplomske sveučilišne studije.

Stipendije se dodjeljuju u sljedećim kategorijama:


D-1 - redoviti studenti sveučilišnih i stručnih studija prve i druge razine koji su djeca osoba poginulih, umrlih i nestalih pod okolnostima iz članaka 6., 7. i 8. Zakona o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata te djeca mirnodopskih vojnih i civilnih invalida rata čije je oštećenje nastalo pod okolnostima iz članaka 6., 7. i 8. istog zakona, mirnodopski vojni i civilni invalidi rata čije je oštećenje organizma nastalo pod okolnostima iz članaka 6., 7. i 8. istog zakona;
E - redoviti studenti sveučilišnih i stručnih studija prve i druge razine slabijega socio-ekonomskog statusa;
P - studenti s invaliditetom i studenti koji su pod skrbništvom ili su kao djeca bili pod skrbništvom ili im je priznato pravo na socijalnu uslugu smještaja ili im je kao djeci bilo priznato pravo na socijalnu uslugu smještaja na temelju propisa iz područja socijalne skrbi, koji su upisani na poslijediplomske sveučilišne studije.

Za dodjelu državne stipendije mogu se natjecati studenti koji ispunjavaju sljedeće opće uvjete:

- da su hrvatski državljani (podatak o državljanstvu Ministarstvo preuzima iz službene evidencije nadležnog tijela) ili da su državljani Europske unije s prijavljenim boravkom u Republici Hrvatskoj koji imaju odobren status stranca na stalnome boravku u Republici Hrvatskoj te osobe sukladno Zakonu o međunarodnoj i privremenoj zaštiti;
- da imaju status redovitoga studenta na visokom učilištu u Republici Hrvatskoj;
za vrijeme ostvarivanja prava na državnu stipendiju student ne može primati niti jednu drugu stipendiju koja se financira iz javnih izvora. Ako se stipendija financira iz ostalih izvora, student može nastaviti primati tu stipendiju, ali mu primitak te stipendije ulazi u izračun dohodovnoga cenzusa. Stipendijom se smatra mjesečna novčana naknada koju student ostvaruje na temelju statusa studenta.

Sve obrasce i dodatne informacije o uvjetima prijave pronađite ovdje.

Prijave na natječaj za dodjeljivanje državnih stipendija podnose se od 14. listopada 2019. do 4. studenoga 2019. godine (uključujući i 4. studenoga). Elektroničke prijave zatvaraju se u ponedjeljak 4. studenoga 2019. godine u 12.00 sati. Kao datum podnošenja prijave uzimat će se datum elektroničkog zaprimanja prijave u pisarnici Ministarstva.

Studenti imaju rok od sedam dana od dana objave rezultata na internetskim stranicama Ministarstva da prihvate uvjete stipendiranja u Sustavu državnih stipendija. Ako student u navedenom roku ne prihvati uvjete stipendiranja, smatrat će se da student ne prihvaća stipendiju te će se obavijest o ostvarivanju prava na državnu stipendiju poslati prvome sljedećem studentu na rang-listi do ispunjenja kvote.

U roku od osam dana od dana objavljivanja rang-lista studenti kojima nije dodijeljena stipendija mogu podnijeti pisani prigovor Ministarstvu.

Mjesečni iznos državne stipendije je 1.200,00 kuna i isplaćivat će se u devet mjesečnih rata za razdoblje od listopada 2019. do lipnja 2020. Isplata stipendija započinje 15 dana nakon objave odluka iz članka 18. Pravilnika.

Za sva dodatna objašnjenja studenti se mogu obratiti na službenu e-mail adresu:
drzavne-stipendije@mzo.hr i na Facebook stranici Državne socio-ekonomske stipendije.

L.B./foto: Darko Ba/MojFaks

Još vijesti