Mojfaks.hr u Vijesti

13 pravila koje svaki student treba uzeti u obzir

Studentski život ima svojih uspona i padova, baš kao i svaki drugi život, a studenti su jednostavno obični ljudi sa svim svojim manama i kvalitetama. Ipak, ponekad od njih društvo očekuje više i bolje pa je teško uskladiti vlastita očekivanja s očekivanjima okoline. Iz svega se javljaju frustracije i stres koje samo odmažu u postizanju konačnog cilja – diplome.

6. studenog 2012 11:03
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Dr. David Laude danas radi na Sveučilištu u Teksasu, a sebe je nekada nazivao \'najgorim studentom ikada\'. Ipak, uspio je preživjeti teške studentske godine, a danas je sve sažeo u trinaest jednostavnih pravila koje bi svaki student trebao uzeti u obzir, a iz kojih može naučiti kako se ne dosađivati na predavanjima, kako pronaći vrijeme za partijanje, kako stići do diplome i kako je zapravo sasvim OK biti nervozan dok studiraš, barem na početku. Evo pravila doktora Laudea:

1. Prvo predavanje veoma je bitno – mnogi ga smatraju samo uvodom u neki predmet i prema tome, nevažnom stvari. Međutim, upravo to prvo predavanje može vas nadahnuti i dati dodatnu motivaciju za pohađanje ostalih predavanja, a također onda možete i upoznati profesora te steći prvi dojam o njemu.

2. Slobodno budite nervozni – sasvim je OK probuditi se u četiri sata ujutro ili uopće ne spavati prije ispita ili prije kakvog važnog događaja na fakultetu. Nemojte se zbog toga odmah ljutiti na sebe i nazivati se pogrdnim imenima. Shvatit ćete sve kasnije.

3. Upoznajte kolege – dok čekate predavanja ili ispite u velikim hodnicima fakulteta, sprijateljite se s kolegama. Kasnije će vam trebati skripte i tko zna što sve ne, a sve je lakše kada se stvore dobre veze sa što više ljudi.

4. Nemojte biti usamljenik, to je neefikasno – sve je ljepše uz čavrljanje s ljudima. Ako ste čudak i usamljenik, svladavanje fakultetskih obaveze sigurno će vam biti 50 posto teže, ako ne i više.

5. Upoznajte profesore – neki se studenti pojavljuju samo na nekim predavanjima, a profesora možda prvi puta vide na ispitu ili par dana prije. Pokušajte razgovarati i upoznati profesore puno prije jer će vam polaganje biti lakše.

>> Drugačije stvari koje trebate probati dok studirate
>> FOTO: Studentica se skinula, objavila fotku na netu i šokirala sve!

6. Upoznavanje nepoznatih može biti teško, ali postaje lakše s vremenom – ako vam ne uspije odmah na početku skompati se s kolegama ili s profesorima, ne očajavajte i ne odustajte.

7. Dosada je u umu slušača – ako vam je dosadno na predavanjima, možda je problem u vama. Kao što je ljepota u oku promatrača, tako je i dosada zapravo u mozgu onoga koji sluša ili promatra. Probajte sve skupa sagledati iz drugačije perspektive.

8. Nemojte faks činiti težim nego što jest – ovo ćete učiniti ako ste odlučili doći na fakultet samo zato da se odvojite od roditelja i ništa ne ulažete u predavanja, čitanje, učenje i slično.

9. Dobar plan + disciplina = vrijeme za zabavu – možete se dobro zabaviti ako vam ostane vremena, odnosno ako se dobro organizirate pri obavljanju fakultetskih dužnosti.

>> Želite na praksu u inozemstvo? Evo nešto za vas...


10. Stvorite rutinu – zna se da bebe vole rutinu, ali voli je i studentski mozak. Neka vam učenje postane rutina, nešto kao pranje zubi i tada će sve ići lakše jer mozgu treba vremena da se navikne i da apsorbira nove stvari.

11. Pad je neizbježan, ali važno je što ćete učiniti nakon njega – nemojte se uspoređivati s drugima jer svatko je jedinstven i svatko ima svoju torbu sreće. Ako padnete nemojte to uzimati kao tragediju već preustrojte ciljeve i krenite dalje.

12. Uspjeh je gotovo uvijek zbir više čimbenika – zato i dvojka iz kolokvija može biti samo jedna stepenica do diplome.

13. Fakultet je težak. Život je težak. Budite hrabri i suosjećajni prema sebi – ako ste si zacrtali čvrsti cilj do kojeg želite doći, sasvim je izvjesno da ćete do njega nekoliko puta pasti ravno – na glavu.

N.LJ.J.
Foto: photoxpress.com

Popis svih fakulteta u Hrvatskoj - ekipa, skripte, forumi
Studentski poslovi - Zagreb, Split, Rijeka, Osijek, Varaždin... 

Još vijesti