Mojfaks.hr u Vijesti

14 studentica i studenata s invaliditetom dobilo praksu u top hrvatskim kompanijama

Četrnaestoro studenata i studentica s invaliditetom dobilo je priliku provesti studentsku praksu u renomiranim hrvatskim kompanijama na završnoj svečanosti projekta 'Iskustvo zlata vrijedi' u organizaciji Poslovnog dnevnika.

30. lipnja 2015 14:10
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Studenti su za praksu izabrani na provedenom natječaju, a nakon obavljene prakse otvara im se mogućnost zapošljavanja u tim kompanijama.

"Iskustvo zlata vrijedi" originalni je projekt Poslovnog dnevnika koji se provodi drugu godinu zaredom s ciljem širenja svijesti među poslodavcima i u društvu u cjelini o problematici zapošljavanja te ravnopravnog socijalnog uključivanja u svakodnevni život osoba s invaliditetom.

Jedan u nizu problema kad je u pitanju uključivanje osoba s invaliditetom u rad jest činjenica da je malo onih koji su visokoobrazovani s potrebnim vještinama za poslodavce. "Zato moramo s Ministarstvom znanosti napraviti iskorak bilo s povoljnim stipendijama ili prilagođavanjem fakulteta kako bi potaknuli obrazovanje", podcrtao je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

Uz Ministarstvo rada i mirovinskog sustava i kompanija koje su sva vrata otvorile studentima, projekt su podržali i Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH te operativni partner Udruga "Zamisli" kojoj je uručena donacija u visini od 10.000 kuna.



Studenti pobjednici u 2015.

Student 2. godine Ekonomskog fakulteta u Splitu Mate Tadić svoju praksu odradit će u AD Plastiku, a Zrinka Filipić s Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije u Atlantic grupi. U Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost praksu će odraditi studentica 2. godine zagrebačkog Filozofskog fakulteta Barbara Brečević, u Bauerfeindu Martin Vlahek koji je na prvoj godini Zdravstvenog veleučilišta, dok studentice Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta Martina Litanj i Ana Bulut idu u Coca Colu, odnosno Inu. Studentica prve godine Grafičkog fakulteta Lana Posarić dobila je priliku svoja znanja i vještine pokazati u Croatia zdravstvenom osiguranju, jednako kao i kolegica Glorija Lukina s Ekonomskog fakulteta uDukatu.

Hrvatska lutrija svoja će vrata otvoriti Kristini Ivatović s druge godine varaždinskog Fakulteta organizacije i informatike, Vindija njezinom fakultetskom kolegi Mariju Leskovaru. Mladi PMF-ovac Luka Poslon na praksu će u Metro, a Željka Kruljac s Filozofskog fakulteta u mirovinski fond PBZ CO. Studenti Ekonomskog fakulteta Antonija Dokupil i Domagoj Tucaković dobili su priliku prve poslovne korake odraditi u Rail Cargou te u medijskoj kući Styria.

Više o inicijativi "Iskustvo zlata vrijedi" pročitajte ovdje ili na službenoj Facebook stranici.

L.B./izvor: Poslovni dnevnik
foto: FAcebook, Poslovni dnevnik

Još vijesti