Mojfaks.hr u Vijesti

31 kolegij do cool diplome! Iduće godine praktični studij jednog zagrebačkog fakulteta opet seli u maleni slavonski gradić

Na području Virovitičko-podravske županije velik je broj drvno-prerađivačkih industrija koje već nekoliko godina vape za stručnom radnom snagom.

31. listopada 2019 11:44
31 kolegij do cool diplome! Iduće godine praktični studij jednog zagrebačkog fakulteta opet seli u maleni slavonski gradić

31 kolegij do cool diplome! Iduće godine praktični studij jednog zagrebačkog fakulteta opet seli u maleni slavonski gradić Foto: MojFaks

Virovitičko-podravski župan Igor Andrović i dekan Šumarskog fakulteta iz Zagreba, Tibor Pentek, potpisali su sporazum i ugovor o suradnji, s ciljem izobrazbe studenata kroz dislocirani preddiplomski stručni studij drvne tehnologije koji će od iduće jeseni stanovati u Virovitici, piše ICV.

Stručni studij u prvi semestar moći će upisati do 40 studenata. Trajat će šest semestara tijekom kojih će studenti odslušati 27 obaveznih i 4 izborna kolegija, a njegovim završetkom, studenti će steći stručni naziv – stručni prvostupnik drvne tehnologije. Studij će se održavati u prostorima Visoke škole u Virovitici, te u Panonskom drvnom centru kompetencija u Virovitici. Nositelj organizacije i izvođenja nastave na stručnom studiju je Sveučilište u Zagrebu Šumarski fakultet koji se obvezuje organizirati i izvoditi nastavu po Programu i Planu stručnog studija.

Kako je još ljetos pisao Glas Slavonije, preddiplomski stručni studij drvne tehnologije od akademske 2005./2006. pa sve do 2015./2016. održavao se kao dislocirani studij u Virovitici nakon čega je, zbog manjka interesa, vraćen u Zagreb. No, čini se da se stvari ipak mijenjaju. Na inicijativu Virovitičko-podravske županije i župana Igora Androvića, HGK ŽK Virovitica, Strukovne grupe drvno-prerađivačke industrije VPŽ-a, a uz potporu resornog ministarstva, ove se godine počelo razmišljati o tome da se ovaj studij ponovo pokrene u ovome gradu.


"Kroz nekih šest mjeseci, od prvotnog sastanka, dobili smo konačan Sporazum i Ugovor, a od iduće akademske godine, nakon dobivanja dopusnice, krenut će i stručni studij drvne tehnologije u Virovitici. Za očekivati je da će 1. listopada 2020. godine, 40 studenata upisati prvu godinu", naglasio je govoreći ovom prigodom dekan Tibor Pentek.

Prodekan za međunarodnu suradnju Šumarskog fakulteta u Zagrebu, Vjekoslav Živković, govorio je o uvjetima koje će studenti imati za studiranje u Virovitici. Virovitičko-podravski župan, Igor Andrović, zahvalio je na suradnji Šumarskom fakultetu u Zagrebu, a ovo je plod dugogodišnje suradnje s Virovitičko-podravskom županijom.

"Ovime približavamo još jedan studij stanovnicima naše županije. U Virovitici imamo Visoku školu, u Orahovici je Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo, a od iduće godine ćemo u Virovitici ponovno imati stručni studij drvne tehnologije. Razvoj obrazovanja donosi i razvoj gospodarstva. Poznati smo po tradiciji obrade drva, tvrtkama koje proizvode finalni proizvod, ali i po bogatstvu šuma. Osim toga, na našem području, imamo i Upravu šuma u Slatini, brojne tvrtke, a tu je i Panonski drvni centar kompetencija, koji će studentima nuditi važnu nadogradnju na njihovom obrazovnom putu", kazao je između ostalog župan Andrović.

L.B./izvor: glas.hr, Informativni centar Virovitica
foto: ilustracija/Facebook@Informativni centar Virovitica

Još vijesti