Mojfaks.hr u Vijesti

6 intimnih pitanja o tijelu koja se sramiš čak i 'proguglati'

Svi smo to prošli: primijetiš na svom tijelu nešto što ti se učini čudnim, ali ti je jako neugodno pitati nekoga uživo, a ponekad ti je toliko neugodno da nećeš čak ni 'proguglati' to što te muči ili zanima.

4. prosinca 2015 11:56
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Bez obzira radi li se o intimnim mjestima na našem tijelu, dlačicama koje rastu na nekim mjestima na kojima možda ne bi trebale ili čudnim mirisima – ne brini.

Postoje točni i zdravi odgovori koji će ti pomoći sa svim tvojim dilemama. (A nećeš morati strahovati hoće li netko vidjeti tvoju povijest pretraživanja na računalu!)

Dlačice na grudima – je li to normalno?

Iako nas časopisi i Photoshop uvjeravaju da su žene bezdlaka bića koja imaju bujnu grivu samo na glavi i kapcima, dlačice zapravo prekrivaju veći dio našeg tijela samo su negdje deblje i tamnije, a negdje jedva primjetne. Dlačice na grudima su stoga sasvim normalna pojava, osve dok rastu na području areola (tamnih krugova oko bradavica), a ne na samim prsima. Areole sadrže folikule dlačica iz kojih mogu izrasti kovrčave dlačice nalik pubičnima.

Možeš ih se riješiti čupkanjem pincetom (kao suvišnih dlačica na obrvama) ili ih jednostavno ostaviti da žive. Odluka je tvoja. Ako dlakavost primijetiš i na nekim drugim dijelovima grudi – možda se radi o hormonalnom poremećaju pa bi bilo dobro posjetiti liječnika.



Smijem li spavati s umetnutim tamponom?


Smiješ, naravno, pod uvjetom da umetneš friški tampon prije spavanja i promijeniš ga čim ustaneš. Najbolje je redovito mijenjati tampone, ali moguće ih je i ostaviti u tijelo oko osam sati, ako je potrebno. Danas su tamponi mnogo sigurniji za korištenje zbog zdravijih materijala od kojih se izrađuju pa je samim time i rizik od sindroma toksičnog šoka manji.

Koja je normalna veličina vaginalnih usana?


Uobičajeno je da je svaka usna dugačka oko 5 centimentara, ako ih rastegnete stoga je to 10 centimetara zajedno. Problem je što smo svakodnevno izloženi retuširanim i nerealističnim prikazima spolnih organa u porno filmovima i časopisima stoga imamo nerealnu ideju o tome kako bi spolovila trebala izgledati. Većina vagina je nesimetrična i puno variraju u veličini. Najvažnija je stvar da se veličina i izgled ne mijenjaju drastično, a ako se to dogodi – posjetite liječnika.

Neugodan miris u intimnoj zoni – što ga uzrokuje?

Najčešće su to bakterije koje \'podivljaju\' kad se ravnoteža intimne flore poremeti. Ovo ponekad zahtijeva liječenje, a ponekad se izliječi samo od sebe. Postoji opasnost i od trihomonasa koji se prenosi seksualnim kontaktom. Ako primijetiš da je iscjedak grudast, intenzivnog mirisa te da intimno područje svrbi – posjeti ginekologa koji će provjeriti o čemu se radi.



Koliko iscjetka je normalno?

Ovo je prirodan način na koji se vagina čisti stoga je normalno primijetiti ga na donjem rublju. Količina je individualna, ali poanta je da bi uvijek trebao biti konstantan u količini (konzistencija se mijenja u skladu s mjesečnim ciklusom). Ako ga ima više nego inače možda su gljivice ili trihomonas.

Je li samozadovoljavanje normalno i u kojoj mjeri?


Iako smo zagazili u 21. stoljeće, još uvijek je čest stav da je samozadovoljavanje nenormalna pojava što je definitivno krivo. Što se učestalosti tiče, ona ovisi o nečijem libidu i seksualnoj želji: nekad ćeš biti raspoloženija, a nekad ne. Nema dobrog i lošeg načina, normalne i nenormalne količine, dokle god ti ne stvara probleme u svakodnevnom životu ili osjećaj krivnje ili srama, što je možda problem o kojem bi trebala s nekime popričati.

Uvijek je pametno posjetiti liječnika kad primijetiš nešto neobično na svome tijelu. Razgovor u četiri oka ipak neće ostati zabilježen u tvom browseru, a i umirit će tvoj zabrinuti um.

L.B./izvor: Dolly
foto: Shitterstock

Još vijesti