Mojfaks.hr u Vijesti

7 malenih savjeta za bolji život u ovom semestru

Dobrodošli u 2016. godinu! Jeste li već donijeli hrpu bezveznih novogodišnjih odluka? Jeste li već zaboravili koje su to odluke bile?

11. Siječnja 2016 12:36
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Ove godine nemojte se samozavaravati da ćete se odreći čokolade, tulumarenja i kampanjstva nego se pokušajte pridržavati ovih nekoliko savjeta kako bi vam život bio bogatiji, sretniji i lakši nego što je to bio prošle godine.

Ne treba vam puno truda i znoja za to jer da je tako – ne bismo vam ih savjetovali. Evo koje sitne korake možeš poduzeti da si ovog semestra uljepšaš život!

Prestani se uspoređivati s drugima

Kao što je to američki predsjednik Teddy Roosevelt govorio: "Uspoređivanje je kradljivac radosti." Tko se ne slaže s Teddyjem? Svi smo mi osjetili ubod žalca zelenookog čudovišta kad kraj nas prođe netko u cipelama koje si priželjkujemo već mjesecima ili kad gledamo fotke na Fejsu ili Instagramu pa nam se tuđi život učini savršenim i toliko boljim od našega. Već i ptice na grani zanju da su fotke na društvenim mrežama fejk. Nemoj se uspoređivati s drugima jer nikad ne znaš s kakvim se problemima bori svaka pojedina osoba. Čak i ako ti se čini da živi savršenim životom, bez muke pobire najbolje ocjene i simpatije svih kolega i profesora – od uspoređivanja s tom osobom nećeš prosperirati. Usredotoči se na sebe, svoje posebnosti i malene uspjehe koji čine život.

Odlijepi se od tehnologije



Što bismo svi trebali raditi kad se probudimo? Piti kavu ili zeleni čaj i vježbati jogu, naravno. A što radimo? Uzimamo mobitel u ruke i provjeravamo što je novoga na internetu, Facebooku, društvenim mrežama, a ovo radimo čak i dok pričamo s prijateljima i članovima obitelji! Osobe koje se s vremena na vrijeme detoksiciraju od silne tehnologije koja nas okružuje uglavnom su sretniji i zadovoljniji svojim životima.

Izloži se izazovima i neugodnostima


Naravno, puno je lakše svaki dan raditi iste stvari, kretati se samo u poznatom okruženju, uvijek sjediti negdje u pozadini na predavanjima i nikada ne postavljati pitanja niti se uključivati u rasprave s profesorima. No, kako ćeš na taj način doseći svoj puni potencijal? Pronalaženje novog posla, putovanje u nepoznate krajeve, upuštanje u razgovor s nepoznatim osobama...sve su to dobri načini da izađeš iz zone ugode i obogatiš svoje životno iskustvo i "nabildaš" samopouzdanje.

Socijaliziraj se



Druženje i interakcije s drugim osobama mogu ti pomoći u rješavanju brojnih fizičkih i mentalnih problema. Važno je održavati kontakt s drugim živim bićima: nema bolje stvari od odlaska na čaj ili pivo s dobrim prijateljima ili se s vremena na vrijeme naći s ekipom i tulumariti cijelu noć. To su događaji koji se pretvaraju u drage uspomene i pozitivne emocije koje održavaju naše priho-fizičko zdravlje.

Učini nešto lijepo za druge ljude

Ovo naravno ne treba miješati s onom "dozvoli da te ljudi iskorištavaju". Razluči tko je vrijedan tvoje pažnje, a tko nije. Dobro djelo može te razveseliti i ispuniti zadovoljstvom jednako kao i osobu za koju nesebično radiš nešto dobro. Malene stvari uljepšavaju nam dane! Bez obzira hoćeš li nekoj baki ustati u tramvaju, pridržati vrata nekome tko žuri, kupiti čokoladu prijateljici koja je tužna ili nazvati roditelje koje dugo nisi posjetio/la – dobro djelo razveselit će te i ispuniti više nego odlazak u shopping. Vjeruj nam!

Vježbaj



Ne brini – ne moraš ići u teretanu za to, ako ne želiš! U vježbanje se računa i dulja šetnja gradom ili obližnjim parkom, joga koju ćeš odraditi kod kuće, odlazak na tržnicu i kupovanje namirnica za ručak... Možda ti se ideja bazanja po vani baš i ne sviđa kad je hladno, mokro i bljuzgavo, a ti ležiš u krevetu i gledaš omiljenu seriju, ali one dane kad se vrzmaš po stanu i jednostavno ne znaš što bi sa sobom – stavi slušalice u uši, navij mjuzu i prošeći, trči ili jednostavno odradi seriju vježbi kod kuće. Vježba će te osvježiti, energizirati i dati ti snage za intelektualne izazove koji te čekaju.

Ljubi sliku svoju

Ok, ne baš narcisoidno, ali zapamti ne biti pregrub/a prema sebi! Voli se i budi zadovoljan/na sobom – to je ključ osobne sreće i zadovoljstva, ali i toga da će te voljeti svi drugi.

L.B./izvor: College Times
foto: Freeimages, Giphy

Još vijesti