Mojfaks.hr u Vijesti

7200 kuna: sporna odluka izazvala kaos na Ekonomskom fakultetu

Napisi oko takozvane 'afere Mikroekonomija' napokon jenjavaju, čuli smo i drugu stranu (Studentski zbor Ekonomskog fakulteta te asistente i profesore istog fakulteta), a podiže se prašina oko novog problema.

18. rujna 2015 12:48
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Naime, kontroverzna odluka donesena na zadnjoj sjednici Fakultetskog vijeća podigla je studente na noge.

Bez obzira na ostvaren broj ECTS bodova, predloženo je i odlučeno na spomenutoj sjednici 16. rujna, svi studenti završnih godina dodiplomskih, diplomskih i stručnih studija koji nisu položili sve ispite i diplomirali moraju platiti puni iznos školarine, odnosno 7.200 kuna, umjesto dosadašnjih 120 kuna po \'prenesenom\' ECTS bodu.

Ostali – koji nisu na završnoj godini – plaćaju prema \'starom režimu\'.

Ova je odluka nagnala studente da pokrenu on-line peticiju koju je dosad potpisalo skoro 3 tisuće studenata, a na Facebook stranicama Studentskog zbora Ekonomskog fakulteta studenti pišu komentare iz kojih je moguće iščitati da i njih krive za novonastalu situaciju.


foto: Facebook

Jutros su se, ipak, oglasili iz Studentskog zbora s objavom na njihovoj Facebook stranici koja glasi:

"Dragi naši studenti,

U dogovoru s Dekanatom donesena je odluka kojom se odgađa primjena sporne odredbe o plaćanju maksimalne participacije u iznosu od 7200 kn za \'ponavljače\'. Na sljedećoj sjednici Fakultetskog vijeća razmotrit će se sporna odluka i mogućnost vraćanja modela naplate po preostalom ECTS bodu za koju se SZ zalaže.

Upisi se nastavljaju redovno OSIM studenata koji produžuju godinu, a koji će se onda upisati nakon sjednice Fakultetskog vijeća zakazane za 29.9.2015.

Vaš SZEFZG
"

Tajnica EFZG-a Martina Levačić za Index je rekla kako je Vlada donijela odluku da subvenciju za studiranje plaća samo za vrijeme trajanja redovnog studija, a to je četiri godine te da onima koji više od toga nastave studirati ukida subvencije.

"Naše odluke o povećanju cijene školarine temeljili smo na toj odluci Vlade, no očekujemo da Ministarstvo znanosti i Sveučilište donesu novu odluku jer je sadašnjom zakinut manji broj studenata. Naime 90% studenata nastavlja normalno plaćati kao i do sad, a manji broj bi trebao više plaćati. Jučer je održana izvanredna sjednica fakultetskog Vijeća kako bi studentima omogućili upis i odlučili smo da ćemo sve upisati i nećemo im naplatiti, a zatim ćemo 28. rujna na redovitoj sjednici tu odluku izmijeniti i vidjeti što ćemo sa školarinom", objasnila je Martina Levačić.

Ostaje pričekati što će se dalje događati no poništavanje ove odluke sasvim sigurno \'pogurao\' je i pritisak razočaranih i ljutih studenata i njihovih roditelja.

L.B./izvor: Index.hr, Facebook
foto: Facebook, arhiva

Još vijesti