Mojfaks.hr u Vijesti

8 poslova za mlade koji nakon diplome žele putovati po svijetu

Ah, wanderlust... Svi žele putovati – to je jednostavno tako. Svi mi sanjamo da ćemo nakon diplome vidjeti svaki zakutak svijeta, ostvariti si globetrotterske snove i proširiti vidike preko svih mogućih horizonata.

5. veljače 2016 13:34
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Ali, nakon diplome dogodi se jedna nezgodna stvar koja nam pomrsi planove i rasprši sve iluzije: posao!





>> Želiš započeti svoju karijeru? Prijavi se na Vip Alumni!



Novac nam treba jer se od ljubavi nažalost ne može zauvijek živjeti, a posao znači da smo obavezani dolaziti na isto mjesto u isto vrijeme svaki dan, osim eventualno vikendom. Ili?

Postoje ipak poslovi koji ti omogućavaju da putuješ dok ih obavljaš ili mijenjaš. Evo super ideja kako možeš zaraditi i proputovat svijet!

Au Pair čuvanje djece



Ovo je za osobe koje vole djecu, znaju s njima i žele putovati, a izvrstan je način da u svakoj zemlji upoznaš pravu autentičnu obitelj koja će ti moći otkriti sve tajne mjesta u kojem ćeš živjeti, pomoći ti da usavršiš jezik i doživiš grad kao što ga doživljavaju domaći, a ne turisti. Posao je najčešće dobro plaćen, a osim plaće obitelj ti nudi i hranu i smještaj. Mnogo eurospkih zemalja, ali i SAD i Kanada sudjeluju u au pair programima. Dovoljno je da se raspitaš u nekoj lokalnoj agenciji i istražiš koje su ti mogućnosti.

Sezonski poslovi



Postoji mnogo poslova koje možeš raditi po cijelome svijetu: u koji god grad da dođeš, neki će kafić sigurno trebati konobara/icu, plantaže voća i povrća uvijek su u potrazi za beračima, hoteli za spremačicama, ako znaš engleski jezik nećeš morati dugo tražiti da na Dalekom istoku pronađeš posao u školi stranih jezika...opcije su zapravo neograničene!

Skiperiranje, pomoć na kruzerima, brodovima...



Brodovi, jahte, jedrilice, kruzeri...uvijek su u potrazi za osobljem, a plaće su najčešće jako dobre. Osim što imaš prilike oploviti najljepšim svjetskim morima i vidjeti najljepše luke na svijetu, uživat ćeš u suncu, zabavi i dobrom društvu. Jedina je prepreka ukoliko ti morski valovi izazivaju mučninu!

Instruktor/ica



Ovo je zbilja širok pojam, ali samo zato jer u njega stane toliko različitih poslova. U čemu si dobar/ra? Možeš li biti instruktor/ica surfanja, jahanja, joge? Jedan od najtraženijih je trenutno instruktor ronjenja! Još ako govoriš engleski jezik – šanse za zapošljavanje su zbilja velike. Dovoljno je samo malo \'proguglati\' oglase na internetu uz ključne riječi sporta ili aktivnosti koju možeš podučavati.

Glazbenik/ca



Bitno je da dobro sviraš, što više instrumenata – to bolje! Ovisno o vrsti glazbe, sigurno ćeš moći dogovoriti gaže po hotelima, turističkim naseljima, barovima, art caffeima, ali i zabavama i veselicama. Glazbenike oduvijek prati reputacija \'kuće putujuće\' stoga ćeš i ti lako proputovati svijet ukoliko odlučiš zaraditi koji novčić na ovaj način.

Turistički vodič



Za ovaj posao morat ćeš proći tečaj, ali isplatit će se. Možeš biti turistički vodič u gradu u kojem živiš, ali i u egzotičnim gradovima diljem svijeta. Ovdje vrijedi ona \'koliko jezika znaš...\' pa će ti dobro doći još koji strani jezik na lageru, osim sveprisutnog engleskog jezika.

Civilne ili neprofitne udruge



Aktivizam, volontiranje, pomaganje zajednici – bližoj ili daljoj...ako te ovo privlači odluči se za rad u nekoj od svjetski poznatih udruga za spašavanje prašuma, divljih životinja, promicaje svjesti o osobama koje boluju od nekih poremećaja, gradnje eko kuća i sl. Aktivizam privlači različite ljude različitih profila obrazovanja i porijekla, a osim volonterskih angažmana – postoje i oni plaćeni. Iako se nećeš prljavo obogatiti, činjenica da pomažeš i da se boriš za neki dobar i viši cilj ispunit će te zadovoljstvom i ponosom.

Digitalni nomad



Mnogo poslova danas je moguće obavljati pomoću računala i internetske veze, neovisno o lokaciji gdje se nalazite. Freelance programeri, novinari, reporteri, blogeri, dizajneri, animatori...Bitno je da imaš dobru vezu i kvalitetno računalo koje te neće iznevjeriti kad ti najviše treba. Srećom pa je tehnologija uznapredovala!

L.B./izvor: College Times
foto: Pixabay





>> Želiš započeti svoju karijeru? Prijavi se na Vip Alumni!


Još vijesti