Mojfaks.hr u Vijesti

90 studenata već je potpisalo ugovor: Stranci vrbuju studente medicine i planiraju im karijere u svojim zemljama

Više od 90 studenata završnih godina medicinskih fakulteta u Osijeku i Rijeci potpisalo je da će u inozemstvu odraditi specijalizaciju i nakon toga oni su slobodni ljudi, ali malo je vjerojatno da će se vratiti...

5. prosinca 2017 14:03
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Imamo 14.394 liječnika, prosječno imaju 46 godina, u Zagrebu radi svaki treći. Od 2013. od ulaska u EU u inozemstvo je otišlo 525.

Gost Dnevnika na N1 televiziji bio je predsjednik Hrvatske liječničke komore Trpimir Goluža, koja je u suradnji s demografskim stručnjacima, ali i brojnim zdravstvenim ustanovama, po prvi puta u Hrvatskoj objavila Demografski atlas hrvatskog liječništva.

...\'Boom\' medicinskih programa: ovaj fakultet predstavio 5 novih studija prošle godine...


Tim povodom Goluža se dotaknuo mnogih zanimljivih podataka vezanih uz domaće liječnike, ali i mlade koji se tek školuju da postanu liječnici. Prema podacima iz Atlasa, u sljedećih 10 godina čak 4000 liječnika otići će u mirovinu, što ne bi bio problem da također ne postoji veliki odljev mladih liječnika u inozemstvo.

"Trebamo riješiti situaciju da ne odlaze i treba u RH stvoriti poticajnu radnu sredinu u kojoj će liječnici vidjeti perspektivu svog života", poprilično je općenito dao svoje viđenje rješavanja ovog problema Goluža.

...Najpopularniji studij ove godine u Hrvatskoj: Evo koje su prednosti i mane posla fizioterapeuta...


Osim što će 4000 liječnika otići u mirovinu, u sljedećih 10 godina s hrvatskih će fakulteta izaći i najveći broj liječnika dosad – u posljednjem desetljeću upisano je čak 7500 studenata medicine. "Pitanje je", kako za N1 napominje Goluža, "hoćemo li te ljude znati zadržati u sustavu."

Upozorio je na zabrinjavajuću praksu: organizirana društva vrbuju studente medicine završnih godina studija s kojima potpisuju stipendije, razgovaraju o specijalizaciji u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj.

"Više od 90 studenata završnih godina medicinskih fakulteta u Osijeku i Rijeci potpisalo je da će u nekoj od te tri zemlje odraditi specijalizaciju i nakon toga oni su slobodni ljudi, ali malo je vjerojatno da će se vratiti", kaže Goluža. "Preko AMEOS-a, koji čine 30 klinika iz tri navedene zemlje, potpisuju se ugovori sa studentima i planiraju im se karijere u tim državama."

Još je jedan problem postao evidentan: za razliku od drugih zemalja, u Hrvatskoj se teško i sporo dolazi do specijalizacije.

...Na doktoratu, a plaćen kao \'bakalar\': Docenti i doktori sestrinstva zarađuju kao prvostupnici...


"Posebno brine da je među mladim liječnicima koji su napustili RH, 42 posto onih bez specijalizacije, a to znači da je kod nas predugo čekanje od završetka fakulteta do dobivanja specijalizacije. Vani puno brže dobivaju specijalizaciju", kaže Goluža.

U četiri godine otkako smo dio Europske unije, Hrvatsku je napustilo 525 liječnika, a istodobno je došlo samo 30 stranih. Goluža tvrdi da interesa za dolaskom među inozemnim liječnicima neće biti nego će liječnicima Hrvatska sve češće služiti kao "prijelazno rješenje na putu u EU, mjestu gdje se žele etablirati. Oni koji nam dolaze su većinom stariji liječnici, muškarci iznad 50 godina, a odlaze nam uglavnom mladi."

L.B./izvor: N1
foto: Pixabay

Još vijesti