Mojfaks.hr u Vijesti

A mislili ste da je teško: naučite kineski za samo 10 minuta!

Sigurno je mnogima od vas palo na pamet kako će Kinezi uskoro kolonizirati ostatak planete te bi zbog toga bilo najisplativije ostaviti se engleskog, njemačkog, španjolskog i švedskog i baciti se na – kineski. Samo…svi ti znakovi, čudni zvukovi i glasovi koji nam ne mogu biti udaljeniji što se razumijevanja tiče možda su vas i obeshrabili u tom poduhvatu...

4. lipnja 2014 14:27
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Ovo je dobar video da uhvatite osnove ovog jezika, uđete u logiku kombiniranja znakova te na inovativan način zapamtite mnoge od njih.

ShaoLan Hsueh tvorac je projekta kojim pokušava popularizirati ovaj jezik. Napravila je prezentaciju pomoću koje uči ljude da prepoznaju kineske znakove kroz jednostavne ilustracije. Kinesko pismo ima preko 20 tisuća znakova, a pomoću ove prezentacije možete naučiti nejgove osnove, ali i saznati kako tehnologija i dizajn pomažu premostiti jaz između Istoka i Zapada.

Jedna petina svjetskog stanovništva govori kineski jezik u jednom od njegovih mnogobrojnih oblika. Kineski jezik u svojoj standardnoj mandarinskoj formi predstavlja službeni jezik NR Kine, Tajvana, Hong Konga, Makaa i jedan je od službenih jezika u Singapuru i Ujedinjenim narodima.

U kineskom pismu nema slova, već svaki znak označava pojedini pojam. Po svojoj vanjskoj, vizualnoj formi, kinesko pismo spada u prijelaznu fazu iz slikovnog u pojmovno.

Pogledajte video!




L.B./foto: screenshot/YouTube

Još vijesti