Mojfaks.hr u Vijesti

A zato su svi isti: Većina muškaraca iz Europe potječe od nekolicine predaka

Ti i najbolja frendica s faksa možda dijelite i više nego što mislite. Dečki vam vrlo vjerojatno imaju zajedničkog prapraprapraprapraprapra djeda...

27. svibnja 2015 14:43
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Šalu na stranu, istraživači su utvrdili DNA niz velikog dijela Y kromosoma koji se prenosio isključivo s očeva na sinove i to u slučajevima 334 muškaraca iz europskih zemalja.

Genetičari sa Sveučilišta u Leicesteru u najnovijem su istraživanju otkrili kako većina muškaraca s područja Europe potječe od tek nekolicine predaka iz Brončanog doba i to zbog \'populacijske eksplozije\' prije nekoliko tisuća godina, javlja Science Daily.

Koristili su nove metode za analiziranje DNA varijacija pomoću kojih je moguće preciznije utvrditi podatke o raznolikosti te preciznije utvrditi vremenski period.

To je omogućilo izradu genealoškog stabla europskih Y kromosoma koje bi se moglo iskoristiti za izračun starosti pojedinih grana. Tri vrlo mlade grane čiji oblici ukazuju na nedavnu ekspanziju, odnose se na Y kromosome čak 64 posto ispitanih muškaraca.

\"Širenje populacije pada tijekom Brončanog doba. Dominanti muškarci unutar tih kulturu mogli bi biti odgovorni za uzorke Y kromosoma koje vidimo danas\", rekao je profesor Mark Jobling, jedan od autora istraživanja.

L.B./izvor: Večernji list via Science Daily
foto: sxc.hu

Još vijesti