Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Ako želiš pomoć muškarca – obuci štikle!

MojFaks | Vijesti, 24.11.2014.Ako želiš pomoć muškarca – obuci štikle!

Otprije je poznato da ženin izgled, počevši od figure do stila odijevanja, utječe na ponašanje muškarca prema nježnijem spolu, a nedavno su francuski znanstvenici ustanovili da će muškarci prije obratiti pozornost na ženu i brže joj priskočiti u pomoći ukoliko je u štiklama nego ako nosi cipele s ravnom potpeticom.

Nicolas Gueguen s francuskoga Sveučilišta južne Bretanje sa suradnicima je proveo istraživanje o tome na koji način visina ženske potpetice utječe na ponašanje pripadnika suprotnog spola. Studiju je podijelio u četiri eksperimenta.

U prvome, u kojem je sudjelovalo 90 muškaraca, Gueguen je analizirao njihove odgovore nakon što ih je 19-godišnjakinja u visokim potpeticama, a potom u cipelama s ravnom potpeticom zamolila da ispune anketu o jednakosti spolova.

U drugom eksperimentu sudjelovalo je 180 žena i 180 muškaraca. Četiri žene, u štiklama ili u ravnim cipelama od sudionika su tražile odgovore na pitanja o prehrambenim navikama.

U trećem eksperimentu Gueguen je proučavao spremnost 180 muškaraca i 180 žena da priskoče u pomoć ženi koja je slučajno ispustila rukavicu na cesti. I ovaj put je žena naizmjence bila u visokim, odnosno niskim cipelama.

I zadnji eksperiment proveden je u baru gdje je Gueguen pratio ponašanje 36 mladića prema ženama u visokim potpeticama i onima koje su nosile cipele s ravnom potpeticom.

Rezultati istraživanja prvih triju eksperimenata pokazali su da su muškarci bili spremniji pomoći ženi kada je nosila cipele s visokim potpeticama, nego kada je bila u ravnim cipelama, a četvrti je pokazao da muškarci u baru radije i brže pristupaju ženi u visokim potpeticama.

Gueguen smatra da muškarci žene u visokim potpeticama povezuju sa slanjem određene seksualne poruke, vjerojatno zato jer im takvu poruku šalju atraktivni ženski modeli u cipelama s visokim potpeticama koje redovito viđaju u medijima.

Drugo je objašnjenje da način na koji žena hoda u štiklama, a nesumnjivo je drukčiji od onoga u ravnim potpeticama, povećava njezinu privlačnost za muški spol, kaže Guegeun te dodaje da su pretpostavke hipotetske te da je potrebno provesti dodatna istraživanja. Rezultati su objavljeni u časopisu Archives of Sexual Behavior.

Više o rezultatima istraživanja pročitajte ovdje.

L.B./izvor: Novi list
foto: Shutterstock


istraživanjepomoćponašanje muškaracaGueguenKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se