Mojfaks.hr u Vijesti

Alarmantna situacija: Šest studija u Splitu bori se za život

Ako se hitno ne pronađe 2,5 milijuna kuna, Umjetničkoj akademiji u Splitu prijeti gašenje!

16. ožujka 2016 11:19
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Točno toliko Akademija je dužna vanjskim suradnicima u nastavi, a ima ih stotinu i na njima počiva gotovo polovina studijskih programa.

Oni ni kune honorara za svoj rad nisu dobili već godinu dana i, kako kažu, mnogima se više ne isplati raditi jer nemaju niti za putni trošak, piše Slobodna Dalmacija.

I dok se malo pomalo silom prilika osipaju, izlaz se nazire jedino u financijskoj injekciji iz Vlade.
Dekan Mateo Perasović je, stoga, zatražio hitan sastanak s novim ministrom znanosti Predragom Šustarom, a sa svime ga je, kako kaže, već u prvom tjednu njegova mandata upoznao i rektor Šimun Anđelinović.

"Situacija je alarmantna i nije mi daleka misao o sanacijskom postupku, ali taj bi prijedlog trebao doći iz Ministarstva", priznaje Perasović i dodaje kako prihodom od subvencija školarina, koji iznose 81,5 posto i participacija školarina u iznosu od 18,5 posto Akademija ne može pokriti rashode.

Ostalih prihoda nemaju. Onaj od participacija školarina za studente koji su ostvarili manje od 55 ECTS bodova po akademskoj godini je zanemariv, jer UMAS ima malen broj takvih studenata.

UMAS je, između ostalog, dotučen i odlukom Ministarstva iz listopada 2013. o zabrani zapošljavanja i napredovanja u zvanja, a u ožujku 2014. godine ukinut je i Kolektivni ugovor. Posljednje tri godine davanja Akademiji za materijalne troškove pala su za 300 posto, a obustavljene su i posebne doznake za trošak modela i prijevoza za vanjske suradnike.

Umjetnička akademija u Splitu osnovana je 1997. godine i blagotvorne učinke njena postojanja grad je i te kako osjetio. Bitno su osvježene glumačka, likovna i glazbena scena, studenti i profesori UMAS-a uključeni su u brojna kulturna događanja.

Priznaje da u ovom trenutku samo Ministarstvo može spasiti stvar jer zatvaranje, zbog nedostatka novca, prijeti još i farmaciji, stomatologiji, studiju mora, sestrinstvu, geodeziji.

Više pročitajte ovdje.

L.B./izvor: Slobodna Dalmacija
foto: Facebook@Sveučilište u Splitu - University of Split

Još vijesti