Mojfaks.hr u Vijesti

Anketa otkrila: osim puno teorije, formalno obrazovanje uči nas snalažljivosti

Formalno obrazovanje je, prema definiciji, oblik obrazovanja koji se provodi u školskim institucijama i propisan je pravnim aktima. Što takav oblik obrazovanja donosi svakom od polaznika, istražio je portal EduCentar u anketi provedenoj na gotovo 300 ispitanika.

20. svibnja 2014 13:19
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Polovica ispitanika (50%) navodi da ih je formalno obrazovanje koje su stekli pohađanjem osnovne, srednje škole i/ili fakulteta najviše naučilo o njima samima odnosno njihovim sposobnostima

Dokazala sam si da mogu puno toga napraviti, biti organizirana, točna i efikasna, što je doprinijelo većem samopouzdanju“, komentira jedna ispitanica, dok drugi ispitanik dodaje da je formalno obrazovanje \'označila snalažljivost prilikom potrage za literaturom i da se upornost uvijek isplati.\' 

Ujedno, formalno obrazovanje za mnoge je značilo i otkrivanje onoga što im leži i čime se žele baviti u budućnosti

O međuljudskim odnosima tijekom svog formalnog školovanja naučilo je 26% ispitanika.

Naučila sam surađivati s različitim tipovima ljudi“, objašnjava jedna ispitanica.

Opciju \'nešto drugo\' odabralo je 15% ispitanika, a pritom ih je ponajviše navelo da su tijekom formalnog obrazovanja naučili samo \'suhoparnu\' teoriju.

Ti ispitanici su nezadovoljni omjerom teorije i prakse u hrvatskim školama, ali i na fakultetima. 

Učili samo pune teorije, da bi kasnije saznali da nas u životu čeka još mnogo toga što ne piše u knjigama!“ i „Znanje je veće i dublje od onog na što se stavlja naglasak u školama“ samo su neki od komentara. 

Tek 9% ispitanika odgovorilo je da ih je formalno obrazovanje pripremilo za život. 

Sve navedeno, od međuljudskih odnosa, do upoznavanja samog sebe i svijeta oko sebe. Ujedno dosta sam naučio o svojoj struci“, zaključuje jedan od ispitanika.


foto: sxc.hu

Još vijesti