Mojfaks.hr u Vijesti

Antibiotici baj baj: znanstvenici stvorili prvu čokoladu koja liječi

Vijest koja će razveseliti sve čokomanijake i čokoholičare: znanstvenici tvrde da su stvorili čokoladu koja djeluje poput lijeka. Nama već zvuči bolje od gutanja bljak antibiotika!

5. listopada 2015 15:41
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Znanost iza ove poslastice siromašne mastima zvuči jako logično: ključni sastojak je kakao koji sadrži sve važne antioksidanse i minerale, ali može imati i važnu ulogu u održavanju "dobrog" kolesterola i snižavanju krvnog tlaka.

Čokolade u koje se stavlja kakao ipak nisu zdrave koliko bi mogle biti zbog činjenice da komercijalne čokolade sadrže barem 70% masnoća i šećera.

Nova čokolada koju je osmislila tvrtka Kuka Xoco sadrži samo 35% ovih sastojaka što znači da će učinak kakaa biti snažniji i djelotvorniji.


Glasnogovornik tvrtke Kuka Xoco Gregory Aharonian izjavio je: "Koristeći mikrograme ekstrakta biljke kakaovca možemo ublažiti gorki okus nezaslađenog kakaa. Ovo eliminira potrebu za šećerenjem, zaslađivačima i dodavanjem masti u čokoladu što omogućava kakau da \'pokaže\' svoje medicinske učinke."



I iako trenutni prototip sadrži upola manje masnoća od komercijalnih čokolada, tvrtka s vremenom planira napraviti čokoladu koja će sadržavati samo 10% masnoća i šećera.

Prilikom predstavljanja čokolade na Svjetskom forumu čokolade, Aharonian je izjavio: "U Americi, 100 milijardi dolara vrijedna industrija čokolade mogla bi postati 200 milijardi dolara vrijedna industrija zdrave hrane, samo kad bismo mogli odstraniti masnoće i šećere iz čokolade. Veselimo se suradnji s proizvođačima čokolade kako bismo ovu slasticu pretvorili u najzabavniji lijek."


L.B./izvor: Metro.co.uk
foto: Freeimages

Još vijesti