Mojfaks.hr u Vijesti

Bespilotne letjelice: Novo oružje protiv prepisivanja na ispitima

High-tech tihi i diskretni dronovi postali su novo oružje u borbi protiv prepisivanja na prijemnim ispitima u Kini. Devet milijuna budućih studenata u Kini pisat će ispit pod budnim 'okom' bespilotnih letjelica.

9. lipnja 2015 12:47
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Visoko-tehnološku metodu koriste službenici u javnom obrazovanju u središnjoj Kini kako bi sveli mogućnost prepisivanja na prijemnim ispitima ("gokao") na minimum.

Uređaji koji u zraku mogu lebdjeti do pola sata, skeniraju dvorane u radijusu 360 stupnjeva, a mogu pokazati "sumnjivu lokaciju" s koje dolazi signal "bubica" koje učenici najčešće koriste za varanje na ispitima.

Dvodnevno ispitivanje naporno je i stresno učenicima čija budućnost ovisi o rezultatima prijemnih ispita. Dodatan stres uzrokuje i velik broj učenika koji ne uspiju upisati fakultet jer je mjesta na fakultetima "samo" 6,5 milijuna, a prijavljuje ih se oko 9 milijuna što znači da svaki treći učenik ne uspije upisati željeni fakultet.

Učenici su izjavili da najčešće varaju koristeći posebne kemijske olovke kojima fotograiraju ispite i šalju fotke nekome van predavaone koji im onda odgovore dojavljuju preko "bubice" u uhu.

Korištenje dronova trebalo bi spriječiti ovakve scenarije.



L.B./izvor: Telegraph.co.uk
foto: Twitter

Još vijesti