Mojfaks.hr u Vijesti

Bez ikakvih uvjeta na višu godinu faksa, a brucošima upis bez prijemnog? Da, neka sveučilišta predlažu baš to!

Jer 'fakulteti nisu kao osnovne i srednje škole'...

3. lipnja 2020 14:11
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Jednako kao i nadležni u Hrvatskoj, Bosna i Hercegovina morala je za svoje učenike i studente organizirati online oblik nastave nakon obustave redovne nastave na fakultetima i u školama 27. ožujka. Unatoč velikome trudu, činjenica je da ovaj oblik nastave ne može zadovoljiti sve kriterije svih studijskih programa stoga su u Ministarstvu obrazovanja i znanosti Tuzlanskog kantona i na Sveučilištu u Tuzli došli do ideje da izmijene Zakon o visokom obrazovanju, iznimno ove godine.

Sveučilište u Tuzli ovog je ponedjeljka Ministarstvu obrazovanja i znanosti Tuzlanskog kantona uputilo prijedlog za izmjenu Zakona o visokom obrazovanju kojom bi se studentima omogućio bezuvjetni prelazak u sljedeću studijsku godinu, saznaje Klix.ba. Također, traži se i omogućavanje upisa budućih studenata na fakultete bez prijemnih ispita, s izuzetkom Akademije dramskih umjetnosti.

...Kao u SF filmu! Ovo je PRAVO LICE nastave na fakultetima ovih dana: Mjerenje temperature, putovi ograđeni klupama, grupe se ne susreću...


Rektorica Sveučilišta u Tuzli Nermina Hadžigrahić za ovaj je portal obrazložila razloge za podnošenje inicijative, odnosno prijedloga za izmjenu Zakona o visokom obrazovanju.

"Fakulteti nisu što i osnovne i srednje škole"


Kako kaže, odlukama nadležnih organa nastava je prekinuta prije dva i pol mjeseca, studentski domovi ostali su prazni, a jedan od njih mobiliziran je za potrebe oboljelih od koronavirusa. Pandemija je utjecala i na dinamiku realizacije nastave, a fakulteti, prema njenim riječima, nisu isto što i osnovne i srednje škole, jer dio nastave su laboratorijske i kliničke vježbe, stručna praksa u zdravstvenim ustanovama, sudovima, privrednim poduzećima, klinički staž i slično.

...Ne sanjate! Za drugi najpopularniji studij u Hrvatskoj ove godine NEMA PRIJEMNOG ISPITA...


"Sve je to prekinuto i sada nastojimo nadoknaditi izgubljeno, ali činjenica je da su i studentima i nastavnicima nametnute velike obaveze u kratkom vremenu, uz rigorozne mjere prevencije i zaštite zdravlja. Uz to, nastavak praktičnih vježbi u zdravstvenim ustanovama još nije počeo, a bez toga studenti pojedinih fakulteta ne mogu uspješno završiti studij. Stoga je Senat Sveučilišta u Tuzli podržao inicijativu Studentskog parlameta za izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju TK, kojima bi se ove akademske godine dozvolio bezuvjetan prelazak studenata u sljedeću akademsku godinu. Studenti su svjesni i svih loših strana koje donosi bezuvjetni prelazak i ne vjerujem da ijedan student želi u višu godinu prijeći s više od dva ispita, koliko je sada moguće. Ovo su druge okolnosti, bezuvjetni prelazak odnosio bi se samo na iduću akademsku godinu i trebamo imati razumijevanja za naše studente", navela je Hadžigrahić.

Studenti se žalili na kvalitetu online nastave


Konvencionalni oblik nastavnog procesa u osnovnim i srednjim školama te na fakultetima u BiH je obustavljen 27. ožujka ove godine zbog epidemije koronavirusa. Dok su školarci odmah imali priliku pristupiti online nastavnom planu i programu rada, studenti pojedinih fakulteta na Sveučilištu u Tuzli to nisu bili u mogućnosti, zbog čega su i javno upućivali žalbe.
Rektorica Hadžigrahić ističe da online nastava ima svoje prednosti, ali ne može zamijeniti kontakt koji nastavnici i studenti imaju u predavaonicama.

"Slušati nastavu zatvoreni u svoje sobe, kilometrima udaljeni od drugih studenata s kojima su do skora dijelili klupe, bez mogućnosti razmjene mišljenja, susreta, diskusije – to nije studiranje i to nije fakultet kakav bi trebao biti", smatra Hadžigrahić.

Upis na fakultete bez prijemnog ispita


Imajući u vidu epidemiološku situaciju i otežane okolnosti pod kojima se odvijala nastava u srednjim školama, Senat Sveučilišta u Tuzli je uputio i prijedlog za izmjenu Zakona o visokom obrazovanju, a koji bi omogućio upis novih studenata na prvu godinu fakulteta bez polaganja prijemnog ispita, osim na Akademiju dramskih umjetnosti. Svoju konačnu odluku o svemu će morati donijeti Skupština Tuzlanskog kantona.

...Na još jedan TOP studij bez prijemnog! I ovaj zagrebački fakultet odustaje od dodatnih provjera znanja...


S druge strane, zbog poboljšanja epidemiološke situacije, a shodno naredbama i preporukama kriznih štabova, Sveučilištu u Tuzli od danas je dozvoljeno da u sljedeća dva tjedna realizira nadoknadu nastave koja se nije mogla održavati online putem. Po posebno utvrđenim planovima rada pojedini studenti će doći u učionice, bit će realizirane određene vježbe, a nakon 15 dana uslijedit će i ispiti.

Više pročitajte ovdje.

L.B./izvor: Klix.ba
foto: ilustracija/Facebook@Algebra državna matura

Još vijesti