Mojfaks.hr u Vijesti

Bez mobitela, kompjutera i interneta – kako je studiranje izgledalo 90-ih godina?

Želiš kolegici javiti da kasniš na predavanje? Pošalji joj poruku na WhatsApp. Imaš poteškoća pri pisanju seminara? Obrati se profesoru putem e-maila. Gladan si u 2 ujutro nakon višesatnog učenja? Uzmi mobitel i naruč pizzu. No, stvari nisu uvijek bile tako jednostavne.

11. svibnja 2015 15:50
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Točnije, modernizacija fakulteta i studentskih domova te dostupnost tehnologije olakšale su život studentima tek unazad 10-ak godina – a kako su stvari funkcionirale prije Facebooka, interneta i raznih servisa za besplatno slanje poruka?

Možda je bilo nešto kompliciranije, ali je i to razdoblje svakako imalo svoje čari.

Nije bilo Skype, FaceTime-a niti mobitela. Ako su studenti željeli razgovarati sa svojim roditeljima, morali su čekati u redu pred govornicama.




Prijavnice za ispite predavale su se osobno u referadi, a čekanje u redovima katkada je znalo potrajati i nekoliko sati.




Budući da nitko nije imao svoj laptop, studenti su se predbilježavali za korištenje kompjutera i printera.




Ako su željeli komunicirati s profesorima, morali su ih \'loviti\' po faksu i dolaziti na termine predviđene za konzultacije.


Kada je bilo organizirano druženje u nekoj sobi, nisu mogli javiti prijateljima pute Vibera, WhatsApp-a ili Facebooka pa je zato bilo imati pri ruci \'post-it\'.




Njuškanje o kolegama s faksa ili sustanarima iz doma bilo je moguće jedino ako se dočepate njihovih srednjoškolskih godišnjaka – a i tada ste mogli saznati minimalno.




Budući da \'skidanje muzike\' nije bilo ni u planu, osoba s najviše cd-ova bila je i službeno najveća faca kod koje su svi rado svraćali.



Foto: Flickr
Izvor: BusinessInsider.com
I.N.

Još vijesti