Mojfaks.hr u Vijesti

Boeing i Microsoft u potrazi za izvrsnim studentima

Mnogo inžinjera i ostalih stručnjaka u velikim kompanijama poput Boeinga, General Electrica, United Technologies i Microsofta odlaze u mirovinu pa ove dvije tvrtke sve češće traže nove stručnjake po fakultetima. Ovo je praksa koja se nije baš često mogla vidjeti u ovim kompanija, no čini se kako nužda čini nova pravila.

12. lipnja 2012 13:19
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Dvadeset godina, a već u Boeingu

Primjerice, Kevin Peterson ima dvadeset godina i još studira na fakultetu Virginia Tech, a već radi za Boeing, odnosno za Boeingovu raketnu stanicu u Alabami. Našli su ga tako što su čuli da je prošle godine pomogao General Electricu te izumio uređaj za ubrzavanje parne turbine koji je uvelike pomogao kompaniji.

Osim što ove velike kompanije traže ovakve studente s nekim izvrsnim postignućima, također daju savjete ostalim studentima kako lakše doći do posla kod njih te daju praktične informacije o poslovima koji se kod njih nude, odnosno postali su dostupniji studentima.

Uz ovo, kompanijama je dozvoljeno sudjelovati u razvijanju studentskog programa, odnosno daju savjete što je potrebnije na tržištu rada i konkretno zapošljavanju u ovakvim trvtkama, a što je manje važno i može se odbaciti. Mnogi studenti na tehničkim fakultetima tako mogu specijalizirati predmete koji su potrebni primjerice u Boeingu i Microsoftu i čim završe fakultet postati dio tima u tim kompanijama.

U programima na fakultetima sada je moguće i spajati na prvi pogled nespojivo pa tako primjerice mnogi studiraju računarstvo i književnost ili animaciju s nadom da će pri završetku  fakulteta biti privlačniji kompanijama koje proizvode kompjuterske igrice i crtiće, primjerice Walt Disney i Electronic Arts.

Stručnjaci iz tvrtki drže predavanja

Na nekim tehničkim fakultetima dolaze stručnjaci iz Microsofta i Googlea svakog tjedna te drže predavanja o svojim istraživanjima i postignućima kako bi zainteresirali studente za sebe.

Mnogi se nadaju da će se zbog ovoga broj nezaposlenih mladih ljudi s diplomom smanjiti, a trenutno  iznosi visokih devet posto od 2009. godine te je ujedno i najviši otkada postoje mjerenja.

N.LJ.J.

Foto: photoxpress.com

Još vijesti