Mojfaks.hr u Vijesti

Bolje u mesare nego na Ekonomiju: 'Imamo višak visokoobrazovanih, to ne treba nigdje u svijetu'

Svi vi koji trenutno studirate ekonomiju ili pravo – suočite se s posljedicama loše odluke i prekvalificirajte se za liječnike, pekare ili mesare...

13. srpnja 2016 13:24
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Tehnička ministrica rada i mirovinskog sustava Nada Šikić jučer je svojom izjavom o "višku visokoobrazovanih" u Hrvatskoj te konstataciji da "visoko obrazovanje nije pokretač razvoja" dobila svojih pet minuta na portalima i zakucala još jedan u nizu čavala u lijes ove Vlade.

Iako je očito željela reći da bi se upisne kvote trebale prilagoditi uvjetima tržišta rada (što nije loš prijedlog), netaktično sročena izjava proširila se poput epidemije.

U svojoj najavi stipendiranja deficitarnih zanimanja iz Europskog socijalnog fonda, poput pekara i mesara, komentirala je i upise djece u srednje škole, objavljuje N1.

Upitana je koliko ima upisanih u obrtnička zanimanja trenutno u odnosu na broj učenika upisanih u gimnazije.

"Mogu vam taj podatak dati napismeno. Međutim, doista jeste problem što se jako veliki broj upisuje u gimnazije, što bi značilo da ne stječu nikakvu kvalifikaciju. Ona je preduvjet za visoko obrazovanje. Mi u ovom trenutku stimuliramo u RH visoko obrazovanje, iako znamo da nositelj razvoja nije visoko obrazovanje. Ta količina visoko obrazovanih ljudi ni u Hrvatskoj niti igdje u svijetu nije potrebna", ustvrdila je.

To ne znači, nastavlja, "da ne treba obrazovati ljude, ali to mora biti ciljano, u skladu s potrebama tržišta rada".

Na pitanje znače li njene riječi da smo postali zemlja s previše visokoobrazovanih, ministrica odgovara: "Da. Niste me krivo shvatili, zato što moramo staviti kvote upisivanja pravnika, a pogotovo ekonomista, kojih je najviše na Zavodu za zapošljavanje, u skladu s potrebama. Trebamo stimulirati liječnike, kojih nema", kazala je Nada Šikić dodajući da treba planirati obrazovanje, jer je ono jako skupo.

"I onda je velika šteta da nakon pet godina teškog rada studenta oni u stvari ne mogu naći radno mjesto", kazala je zaključujući da treba mijenjati upisne kvote ili se makar pri upisima upozoriti učenike da je vjerojatnost da će završiti na Zavodu velika.

Video progledajte ovdje.

L.B./izvor: N1
foto: screenshot/N1

Još vijesti