Mojfaks.hr u Vijesti

Britanski studenti na ulicama

Kod nas se prosvjedovalo za besplatno studiranje no na Otoku je situacija malo drukčija. Studenti prosvjeduju da im ne dignu školarine za 300 posto.

11. studenog 2010 11:02
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Već nekoliko mjeseci traje debata po britanskim medijima, parlamentu i visokoškolskim ustanovama oko povećanja školarina. Mnogi su fakulteti prosto rečeno ostali bez para jerbo im je država srezala budžet za 40 posto te se odlučilo studente lupiti po džepu sa tri puta većim školarinama nego dosada. Za mnoge to znači prestanak studiranja, jer je nerijetko riječ o iznosima od 9.000 funti godišnje za programe koji su do jučer koštali nešto više od 3.000 funti.

Studenti izašli na ulice

Londonski fakultetlije su stoga danas izašli na ulice i traže ukidanje drakonskih školarina. U prijepodnevnim satima izbrojano ih je oko 25.000. Prosvjed pod nazivom "Demo 2010" poput požara se proširio i ostakom zemlje.

No, nije sve tako crno-bijelo. Ono što sada konkretno izgleda kao udar na studente zapravo je pokušaj britanske vlade da omogući ravnopravni upis na renomirana učilišta. Želi se ukinuti elitistički pristup pojedinim visokoškolskim institucijama poput Oxforda ili Cambridgea te će faksevi čija je školarina preko 6.000 funti godišnje, morati upisivati znatno veću kvotu ljudi sa siromašnijim zaleđem, koji će biti subvencionirani od države.

U svakom slučaju Vlada više ne želi na svojoj mršavoj blagajni dojiti visoko školstvo, i fakulteti trebaju sami iznaći financijske modele za svoj opstanak. Mjerama su najviše pogođene humanističke discipline jer se ne smatraju profitabilnima i više manje mogu zaboraviti na financijsku potporu iz porezne kase. Prirodne znanosti, medicina i injženjerski smjerovi biti će najzaštićeniji.

Krešimir Dujmović

Pročitajte još...
Dragi dekane, vratite mi uplaćenu školarinu
Kineskim studenticama seks je poslovna prilika
Što je danas Harvard to je sutra Peking 
Faks poklanja 42.000 kuna za lošiju ocjenu

Još vijesti