Mojfaks.hr u Vijesti

'Brucoš 7' - debljaju li se studenti prve godine više od ostalih ljudi?

U SAD-u već dugo vlada vjerovanje kako se studenti prve godine, dakle brucoši znatno udebljaju, odnosno od 4,5 do 7 kilograma. Postoji već i naziv 'brucoš 7'. Stoga je ovo popularno mišljene zaintrigiralo liječnike pa su napravili istraživanje.

8. studenog 2011 12:52
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

I brucoši i brucošice nabace koji kilogram

Istraživanje je provedeno na Sveučilištu Ohio na 7,418 ispitanika od 17 do 20 godina starosti. Pokazalo se da brucoši u prvoj godini studiranja dobiju prosječno oko 1,3 kilograma. Također, cure dobiju nešto više od jednog kilograma, a dečki nešto više od 1,5 kilograma na prvoj godini studiranja. U prosjeku oni koji piju više alkohola nabacili su više kilograma, dok oni koji uz faks i rade nabace manje.



Manje od deset posto brucoša na prvoj godini zaradi sedam kilograma ili više
. Štoviše, čak 25 posto studenata izjavilo je kako je smršavilo na prvoj godini studija.

Zaključeno je da mjesečni prihodi i život po studentskim domovima ne utječu značajnije da povećanje kilaže kod studenata, poglavito brucoša.

Također, istraživanjem je dokazano kako se ljudi koji ne idu na fakultet udebljaju oko 25 dekagrama manje od onih koji nakon srednje škole krenu studirati, što se smatra zanematrivim podatkom.



\'Naziv \'brucoš 7\' je mit kojeg su plasirali mediji. Većina studenata ne dobije mnogo kilograma, a osim toga, nije faks ono što im daje te kilograme već činjenica da prestaju biti tinejdžeri i pretvaraju su u adolescente. Ipak, upravo je studentsko doba dobro za početak stvaranja zdravih prehrambenih navika i redovite fizičke aktivnosti, što će kasnije u životu svakom čovjeku donijeti mnogo prednosti\', rekao je Jay Zagorsky, koji je bio jedan od voditelja studije.
 
Rezultati istraživanja bit će objavljeni u časopisu Social Science Quarterly za mjesec prosinac.

N.LJ.J.

foto: photoxpress.com



Još vijesti