Mojfaks.hr u Vijesti

Bye, bye matematici na britanskim fakultetima!

Matematika će najvjerojatnije biti izbačena s liste obaveznih predmeta na mnogim britanskim fakultetima. Naime, većina se studenata dodiplomskih i poslijediplomskih studija ne mogu nositi s teškim zadacima iz ovog predmeta.

14. veljače 2012 10:56
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Loše matematičko znanje dovelo je ovu državu do krize

Matematika će navjerojatnije biti izbačena
s fakulteta psihologije, društvenih znanosti, ali čak i – ekonomije zato jer većina studenata uopće nije u stanju riješiti veoma komplicirane zadatke iz matematike te zbog nje sve teže diplomiraju na ovim fakultetima.

Ovim povodom donijeto je i izviješće \'Rješavanje problema matematike\' u kojem stoji da, kada je matematika na britanskim fakultetima uspoređena s matematikom u drugim državama, zaključeno je kako je ona na britanskim fakultetima posve neprikladna za praktičnu upotrebu. Uz ovo se dodaje da se u Britaniji na visokoobrazovnim insituacijama u matematici ne drži korak s međunarodnim standardima.



Stvar je otišla toliko daleko da neki fakulteti uopće ne izlaze s podacima kakvo je matematičko predznanje potrebno da bi se studiralo kod njih, a sve iz straha da će im se sve manje ljudi prijavljivati na prijemni.

U izviješću se traži da se uvede matematika za građanstvo te da se u osnovnim i srednjim školama mlade ljude uči  rješavanju matematičkih zadataka na praktičnim primjerima iz svakodnevnog života. Navodi se i kako bi svi studenti od 18. godine trebali biti sposobni pratiti matematiku koja se predaje na fakultetima.

Mediji kažu da je cjelokupno loše matematičko obrazovanje zapravo i dovelo do krize te lošeg gospodarskog stanja u ovoj državi, ali i regiji.

N.LJ.J.
Foto: photoxpress.com


Studiraš ili planiraš na faks? Pregledaj popis fakulteta, skripte, studentske domove, poslove...

Pročitaj još...
Tužba protiv fakulteta zbog nemogućnosti pronalaska posla

Još vijesti