Mojfaks.hr u Vijesti

Čak 39% ispitanika za uvođenje ruskog u hrvatske škole!

Poznavanje stranih jezika itekako je važno na sve konkurentnijem tržištu rada. Znanje engleskog jezika se podrazumijeva te se očekuje i 'baratanje' drugim jezicima. Koje jezike bi trebalo uvesti u obrazovni sustav radi potreba tržišta rada, istražio je portal EduCentar na više od 450 ispitanika...

6. kolovoza 2014 14:48
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Većina ispitanika (39%) zalaže se za uvođenje ruskog jezika u škole jer je Rusija \'značajno i veliko tržište\'.
Rusi započinju ekspanziju pa ga već učim“ komentira jedan od ispitanika, dok se drugi nadovezuje da je u pitanju \'sve popularniji jezik\'.

Trećina ispitanika (30%) je među ponuđenim odgovorima odabralo \'nešto drugo\', navodeći pritom jezike kao što su španjolski, talijanski, francuski i njemački.
Zanimljiv je komentar jednog ispitanika koji smatra da je potrebno uvođenje jezika koji više nisu \'živi\' kako bi se smanjila nepismenost: „Dosta nepismenosti. Latinski i starogrčki, ne samo u gimnazije nego u sve škole.

Malo više od petine ispitanika (23%) je za uvođenje kineskog jezika. „Mislim da bi ga već sada trebalo uvesti u škole jer će u budućnosti zasigurno biti \'broj jedan\' poslovni jezik.

Tek 8% ispitanika smatra da je u sadašnjem ili budućem poslovnom okruženju nužno poznavanje japanskog jezika.

L.B./izvor: EduCentar
foto:sxc.hu

Još vijesti